2011 jaar van geschiedenis en cultuur op Barbados

28 januari 2011

Het Caribische eiland Barbados heeft het jaar 2011 uitgeroepen tot het jaar van geschiedenis en cultuur.

Hoewel, of juist omdat Barbados meer associaties oproept met paradijselijke stranden, staat 2011 in het teken van geschiedenis en cultuur. Het Caribische eiland heeft daadwerkelijk een rijke geschiedenis en cultuur, met veel Britse elementen aangezien het eiland honderden jaren in Engelse handen was. Zo is er het Trafalgar Square in hoofdstad Bridgetown, dat tegenwoordig Heroes Square heet, met het standbeeld van Lord Nelson. Dit standbeeld dateert uit 1813 en is zelfs ouder dan die in Londen. Tevens staat de oudste Joodse synagoge van het westelijk halfrond op Barbados.

Om de geschiedenis van Barbados echt te beleven start 2011 met het Open House program. Dit programma is van 1 januari t/m 30 april en wordt gesponsord door het Barbados National Trust. Gedurende deze periode is het mogelijk om een kijkje te nemen in de historische huizen die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek. Tijdens de bezichtiging worden de verschillende leefstijlen, architectuur en functies toegelicht. Deze ‘open huizen’ vinden elke woensdag plaats van half 3 tot half 6. Het programma geeft de bezoeker de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de boeiende geschiedenis van Barbados via de belangrijkste monumenten en bezienswaardigheden.

Ook vindt de bezoeker meer informatie over de geboorteplaats van rum. Deze drank maakt deel uit van de cultuur van Barbados, en wat is een betere plek om te leren over de kleurrijke geschiedenis dan de geboorteplaats zelf? Al sinds 1703 wordt hier rum geproduceerd en deze Mount Gay distilleerderij is zeker de moeite waard om de geschiedenis en cultuur vanuit een ander perspectief te zien.

Barbados heeft ook verschillende soorten musea. Erg indrukwekkend is het Barbados museum en is gevestigd in de historische British Military gevangenis. Deze gevangenis is gebouwd in 1817 en dient nu als museum. Niet te vergeten is het George Washington huis. Dit is het huis van de 1e president van Amerika en hij bezocht Barbados in 1751 voor 2 maanden. Bijzonder hieraan is dat Barbados de enige plek is die George Washington ooit heeft bezocht buiten Amerika en te zien hoe dit verblijf van invloed was op zijn hele verdere leven.

Hollandse kolonisten uit Brazilië brachten in de 17e eeuw suikerriet naar Barbados en bouwden molens voor de verwerking ervan. In 1846 had Barbados maar liefst 506 windmolens en had daarmee na Holland de meeste windmolens per vierkante kilometer. Van de molens die nog over zijn is de recent gerenoveerde Morgan Lewis Windmill uit 1727 een van de enige twee nog werkende suikerriet molens ter wereld.

Op Barbados is het niet alleen genieten van zon, zee en strand, maar ook van de interessante historie en cultuur die het eiland te bieden heeft. Kortom, een eiland met twee indrukwekkende gezichten.

Algemene informatie over Barbados op www.visitbarbados.nl