9onWeerstaanbare redenen on Karnataka te ontdekken

5 februari 2019

In ruim 10 uur brengt Jet Airways je vanaf Amsterdam Schiphol rechtstreeks naar Tuinstad Bangalore, hoofdstad van het nog redelijk onontdekte Karnataka. Daarom een blik op de mooiste plekken en leukste activiteiten in dit bijzondere deel van India. Van de UNESCO-ruïnes van Hampi, boemelen met de luxe Golden Charriot-trein tot een jungletrekking om tijgers te spotten.

 1. Overnachten bij koffieplantages in Kodagu
  In het zuiden van Karnataka ligt de Kodagu-regio, ook bekend als Coorg. Een wonderschoon bergachtig natuurgebied niet ver van Bangalore en Mysore, dat soms wel ‘het Schotland van India’ wordt genoemd. Koffieplantages en de verbluffende natuur zetten hier de toon. Highlight is een verblijf op of in de buurt van plantages zoals bij het Old Kent Estatewaar je teruggaat naar de tijd van de Britse Raj. Combineer natuur met een bezoek aan het Namdroling boeddhistenklooster in Bylakuppe en bijzondere dorpen zoals Virajpet en Kushalnagar.
 2. Op safari in het Nagarhole National Park
  Karnataka’s Nagarhole National Parkis een van de top nationale parken in India en de plek om tijgers en kuddes olifanten te spotten die graag vertoeven bij de rivieroevers. Het park heeft een omvang van 640 vierkante kilometer bestaande uit wildernis, ruige natuur waar bossen, kabbelende beekjes en rivieren elkaar ontmoeten. Extra bijzonder: dit park ontdek je met een jeepsafari of meerdaagse trekking en er zijn fraaie accommodaties om te overnachten zoals een Safari Lodge.
 3. Tuinen en chique shoppen in Bangalore
  De moderne en groene hoofdstad van Karnataka mag niet ontbreken: Bangaloreis een bijzondere mix van IT-professionals, tradities en een kosmopolitische sfeer. Een verblijf in de stad vul je in met het bekijken van het zomerpaleis van Tipoe Sultan en Bangalore Palace, shoppen op Brigade Road met luxe merken en wandelen door het groene Cubbon Park en de botanische tuinen van Lal Bagh.
 4. Cultureel luilekkerland Hampi
  Ooit was het oeroude Hampide hoofdstad van Vijayanagara-koninkrijk. Deze UNESCO-stad op zo’n 350 km vanaf Bangalore is een luilekkerland als het om cultuur en bezienswaardigheden gaat. Met maar liefst 25 kilometer lang ruïnes en tempels die bestaan uit ruim 500 monumenten. De voorbeelden van de Dravidische tempelarchitectuur zijn ongekend mooi en als je alles wilt bekijken, heb je zeker drie dagen nodig. Minder tijd? Kies dan de twee belangrijkste: de Virupaksha- en Vijaya vittala tempel.
 5. Fijn tempeltrio: Badami, Aihole en Pattadakal
  Hampi combineert goed met Badami, Aihole en Pattadakal, drie ‘off the beaten track’ plaatsen. De laatste twee zijn bekend om hun mooie monumenten, tempels en ruïnes. Mis niet de vermaarde Chalukya-architectuur in Aihole dat de trotse bezitter is van ruim 125 stenen tempels en het tempelcomplex van Pattadakal. Badami is een Indiase hotspot als het om grottempels gaat en het Badami Fort is ook een bezoek waard.
 6. Luxe treinen met de Golden Chariot
  Wie de parels van Karnataka op een heel speciale manier wil ontdekken, kiest voor een 3- of 7-daagse reis met de luxe Golden Chariotdie boemelt van Bangalore naar Goa. Onder meer het paleis van Mysore, de wildlife van Kabini en de ruïnes van Hampi worden aangedaan. Absoluut een bijzondere belevenis om het landschap van Karnataka te zien vanuit je eigen rijdende slaapkamer. Bij de reis zijn onder meer maaltijden, dranken en excursies inbegrepen. De trein rijdt momenteel niet in verband met onderhoud, boekingen zijn weer mogelijk vanaf oktober 2019.
 7. Geheimtip! De stranden Gokarna
  Pelgrims komen er op zoek naar rust. Strandliefhebbers voor de geweldige stranden. Gokarnais een kleine, wat afgelegen plaats in het noorden van Karnataka met een geheel eigen charme. Het ligt aan dezelfde kust als Goa, maar kent niet het massatoerisme en heeft een vredige, idyllische en laidback lifestyle. Mooi meegenomen: je kunt hier goed leren surfen, er zijn yogalessen en de sterrenhemel is ongeëvenaard.
 8. Yoga, paleisbezoek en masala in Mysore
  Mysoreis met zo’n 750.000 inwoners de op één na grootste stad van Karnataka. Een plaats die lange tijd niet op de toeristische radar stond. Dat verandert nu het bekender wordt als het centrum voor ashtanga yoga en een lifestyle waarin geest, body en mind samenkomen. Een yogales hoort er dus bij. Net als een bezoek aan het imposante Mysore Palace en het tempeleiland in de heilige Kaveri-rivier, het proeven van de Mysore masala dosa en een wandeling door de stad met de Gully Tours.
 9. De smakelijke keuken van Karnataka
  In de Karnataka-keuken voeren ragi (een volkorengraan), rijst, kip, curries en dosa’s de boventoon. De dosa is het gezonde antwoord op de pizza. Een typische Bangalore-dosa is de Ghee Dosa; een rijstpannenkoek gemaakt van spinazie, belegd met onder meer tomaten, wortels en kruiden, geserveerd met chutney. De lekkerste eet je in Dosa eetcafés die je overal tegenkomt. Ook op de menukaart: veel Korri Gassi, kip met curry, en de zoete lekkernij Haal bai, gemaakt van rijst, kokosnoot en jaggery (ongeraffineerde suiker).