9Weetjes over India die je (misschien) nog niet kende

6 maart 2019

Dat India een bloeiende filmindustrie heeft, weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je ook dat er een heuse spa voor olifanten bestaat en dat Mysore Palace in Karnataka de tweede meest bezochte bezienswaardigheid in India is? 9 Weetjes over India en de deelstaat Karnataka waar je rechtstreeks naartoe vliegt met Jet Airways van Amsterdam naar Bangalore.

1. Grootste koffie-exporteur van India
Koffie en Karnataka zijn als twee handen op een buik. De deelstaat is een van de grootste koffie-exporteurs van India en heeft veel koffieplantages in onder meer Bababudangiri, Kodagu, Chikmagalur en Hassan. Leuk om een plantage te bezoeken en zien hoe koffie wordt gemaakt, nog beter: op een plantage te overnachten. Dat kan onder meer in het district Kodaku (Coorg) bij Tata Coffee Plantation Trails.

2. Meeste tijgers van India leven in Karnataka
Karnataka telt meer dan 400 tijgers en is daarmee tijgerdeelstaat nummer 1 in India (laatste cijfers uit 2014). De dichte bossen in het gebied en meer beschermingsprojecten voor de dieren hebben de laatste jaren bijgedragen bij aan de gezonde tijgerpopulatie. Het is niet eenvoudig om tijgers in het wild te zien, maar het Bandipur National Park en Nagarhole (Rajiv Ghandi) National park zijn goede plekken om deze grote katten te spotten.

3. India uitvinder van de shampoo
De shampoo zoals wij deze kennen zou van oorsprong uit India komen. Het woord shampoo komt van het Hindi waar chāmpo ‘inmasseren’ betekent. Al eeuwen geleden ontdekten ze in India de goede werking van planten op het haar, ook nu nog worden voor shampoos onder meer henna en zeepkruid gebruikt. Eens een bloemenmarkt bezoeken? Ga naar de Malleswaram Market in Bangalore waar je dagelijks een geurende bloemenzee en fraaie bloemencreaties treft.

4. Hampi als hippieplek
Hampi is indrukwekkend UNESCO-werelderfgoed met ontelbaar veel ruïnes en tempels daterend uit het Vijayanagarrijk. Maar het is ook een toevluchtsoord voor hippies. Het schijnt dat je in het mysterieuze dorp eenvoudig zen wordt bij het zien van het Anegundi Fort of het oude paleis Gagan Mahal en er is zelfs een heus hippie-eiland: Virupapur Gadde. Om het hippiegevoel compleet te maken, ga je met een traditioneel Karnataka-bootje de Tungabhadra rivier op. Deze heten coracles, worden met de hand gemaakt en lijken op een soort groot uitgevallen mand.

5. Olifantenziekenhuis en spa voor olifanten
De Indiase olifant is helaas een bedreigde diersoort. Reden te meer om extra goed voor de immense, grijze iconen van de Indiase cultuur te zorgen. Daarom opende eind 2018 een heus ziekenhuis voor olifanten in de provincie Uttar Pradesh. Nog beter: er is zelfs een spa waar olifanten in de watten worden gelegd. Bij het Punnathoor Cotta Elephant Yard Rejuvenation Centre in Guruvayur, Kerala, om precies te zijn. Baden, massages en overheerlijke olifantenmaaltjes, niets is te gek.

6. Mysore Palace tweede meest bezochte hotspot van India
Het mooie, serene Mysore palace in Mysore – de stad van paleizen – is na de Taj Mahal de meest bezochte bezienswaardigheid in India. Dit paleis dat twaalf tempels telt, staat symbool voor Karnataka’s cultuur en tradities. Leuk om te weten: rond de herfst wordt bij het paleis altijd het Dasara festival gevierd. Dan verlichten duizenden lampjes ’s avonds de gevel, zijn er parades van rijkversierde olifanten en ziet een van de grootste paleisschatten – de gouden troon – het daglicht.

7. Mangoland nummer 1!
Wie dol is op mango’s, zit in India goed. Het land produceert de meeste mango’s ter wereld, ongeveer de helft van de hele mangovoorraad op aarde! Zo behoort Karnataka tot een van de mango-loving deelstaten met veel mangoboerderijen. Dat zie je terug in de keuken van Karnataka, veel restaurants serveren Mavinakayi chitranna enmangorijst. Mangochutney en mangocurry staan steevast op het menu. Wie de UNESCO-ruïnes van Hampi (in dezelfde deelstaat) bezoekt, ontkomt niet aan het Mango Tree familierestaurant. Specialiteit is Thali, een metalen bord met verschillende gerechtjes erop waaronder – hoe kan het anders – mangocurry.

8. Ontbijt Rava Idli van MTR in Karnataka
Wie door Karnataka reist, gaat zeker Rava Idli proeven. Een populair Indiaas ontbijt, bedacht – zo wordt beweerd – door Mavalli Tiffin Rooms (MTR) uit Bangalore, een bekende foodketen in India. Het zijn een soort koekjes gemaakt van griesmeel en kruiden die je warm eet en onder meer voorziet van wat chutney. De moeite waard om te proberen, uiteraard bij de MTR restaurants.

9. Ambachtelijk speelgoed dat Michelle Obama kocht
Karnataka staat bekend om z’n vele ambachten, waaronder het maken van houten speelgoed. Channapatna toys zijn beroemd, er gingen er zelfs een paar mee in de tas van Michelle Obama toen zij in 2015 India bezocht. Dit kleurrijke, met de hand gemaakte speelgoed komt uit de gelijknamige stad Channapatna, ongeveer 60 km rijden vanaf Bangalore