TUI fly beste Nederlandse vliegmaatschappij op het gebied van punctualiteit en claimverwerking

13 juni 2017

Vandaag werd de nieuwe AirHelp Score* van beste en slechtste luchtvaartmaatschappijen en – voor het eerst – luchthavens onthuld. In beide lijsten domineert Singapore. Singapore Airlines stoot Qatar Airways van de troon als beste luchtvaartmaatschappij en Changi Airport is de beste luchthaven ter wereld. TUI fly Nederland is met een 10e plaats de beste Nederlandse vliegmaatschappij op de lijst.

Ranking the Dutch
De prestatie van TUI fly is opmerkelijk. De luchtvaartmaatschappij is nieuw in de lijst en belandt meteen in de top 10. Te danken aan een 9.1 voor punctualiteit en een 8.8 voor het verwerken van vertragingsclaims. Met een 6 het gebied van service is er ruimte voor verbetering. Op dit gebied scoort de KLM met een 8 wel goed maar met een 7.9 voor zowel punctualiteit als claimverwerking daalde de KLM dit jaar van een vijfde plaats naar de elfde plaats. Transavia werd 20e met mooie achten voor zowel punctualiteit als claimverwerking maar kreeg slechts een 6 voor service.

AirHelp Score

Twitter nekt Schiphol
Ook bij de score van luchthavens wordt gekeken naar punctualiteit en service, en daarnaast naar sentiment van passagiers, gemeten via social media. Voor Schiphol pakt dit slecht uit want ondanks de dikke voldoendes voor service en punctualiteit drukt het negatieve sentiment de eindscore waardoor Schiphol met een 7.7 genoegen moet nemen met een 13e plek.

Qatar Airways onttroond
Sinds de start van de AirHelp Score in 2015 heeft Qatar Airways de lijst aangevoerd. Dit jaar werden zij voorbijgestreefd door Singapore Airlines en Etihad Airways (tweede plek) en zat er niet meer dan een derde plaats in. De AirHelp Score van 2017 beoordeelt in totaal 86 luchtvaartmaatschappijen en 76 luchthavens. AirHelp bezit als de no. 1 vluchtvertragingsservice wereldwijd over een schat aan kennis en data waarmee reizigers hun voordeel kunnen doen.

AirHelp Score

Hekkensluiters
Helemaal onderaan op nr. 87 staat Bulgaria Air. Opmerkelijk genoeg behoort de Bulgaarse luchtvaartmaatschappij op het gebied van punctualiteit bij de top. Helaas weegt dit niet op tegen de slechte score op het gebied van service en al helemaal niet tegen de dikke onvoldoende voor claimverwerking. Toch zijn zij niet de slechtste op het gebied van het verwerken van vergoedingen. Die twijfelachtige eer gaat naar Ryanair en Monarch Airlines.

Slechte luchthavens
Bij Kuwait Airport gaat het volgens de statistieken vaak mis op het gebied van punctualiteit en daardoor is de allerlaagste plek, nr. 76 aan hen voorbehouden. Opvallend is dat veel Britse luchthavens eveneens in de onderste regionen verkeren: Manchester Airport op de één na laatste plek (75), gevolgd door London Gatwick op een 74e plek, London Stansted op een 72e plek en Edinburgh Airport op een 71e plek.

Zie ook www.airhelp.com/nl/

 

*AirHelp Score methodologie
Om luchtvaartmaatschappijen en luchthavens te beoordelen heeft AirHelp gegevens geanalyseerd van 22 december 2016 tot 20 maart 2017. Beoordeeld werden de vertraagde en geannuleerde vluchten (1/3 weging), service en kwaliteit gebaseerd op Skytrax ratings (1/3 weging) en de eigen analyse van claimverwerkingen (1/3 weging). Bij luchthavens woog de punctualiteit enerzijds en service en kwaliteit anderzijds elk 45% en werd voor 10% het social media (Twitter) sentiment meegenomen in de eindbeoordeling.

Punctualiteit
AirHelp verzamelt gegevens van verschillende partijen om te kunnen beschikken over het meest accurate en betrouwbare inzicht in vluchtgegevens. De database vergelijkt de cijfers met diverse betrouwbare bronnen zoals luchthavengegevens, flight-tracking bronnen en overheidsinstellingen.

Service
AirHelp maakt gebruik van Skytrax Airline Star Rating, een professioneel kwaliteits benchmark dat luchtvaartmaatschappijen en luchthavens classificeert op het gebied van kwaliteit en service. Skytrax is een in Groot-Brittannië gevestigd bedrijf dat wereldwijd onderzoek uitvoert naar luchtvaartmaatschappijen en luchthavens.

Claimverwerking
Als wereldwijd grootste speler op het gebied van vertragingsservice put AirHelp uit een enorme bron aan interne informatie. Bij de verwerking van een aanvraag voor compensatie i.v.m. vertraging, annulering of overboeking wordt gekeken naar drie aspecten: hoe snel reageert een luchtvaartmaatschappij, hoe goed zijn de interne procedures en hoe snel betalen zij claims uit.

Social media sentiment
In totaal werden bijna 137.000 Engelstalige tweets over luchthavens geanalyseerd met behulp van een speciaal voor dit doel ontworpen statistisch model dat de tweet analyseert en daarbij de kans berekent dat het positief, neutraal of negatief is.