Akagera National Park verwelkomt nieuwe bewoners

9 augustus 2019

Neushoorns, rangers en fietsers zorgen voor veel beweging in Rwanda

Nieuw thuis voor vijf Europese zwarte neushoorns in Akagera

Vijf van deze bedreigde dikhuiden, geboren en getogen in Europa, vlogen in juni 6.000 km naar het Rwandese Akagera National Park. Deze verhuizing kwam tot stand dankzij samenwerking tussen de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA), de regering van Rwanda en African Parks. Het was ook meteen de grootste neushoorn-translocatie van Europa naar Afrika ooit. De dieren, drie vrouwtjes en twee mannetjes, kwamen uit safariparken in Tsjechië, Groot-Brittannië en Denemarken. Momenteel bevinden zij zich nog in een afgeschermd gebied in het park. Zodra de dieren zijn geacclimatiseerd zal hun vrijlating in Akagera stap voor stap gebeuren en onder nauwkeurige begeleiding en monitoring. Voor meer informatie bezoek je www.rhinomove.org.

Om de komst van de neushoorns te vieren wordt op 24 augustus a.s. een heuse Rhino Velo Race in Akagera georganiseerd met als doel om conservatie te promoten via sport. Bezoekers zijn welkom om mee te fietsen door de geweldige landschappen.

 

Nieuwe rangers opgeleid en aan de slag in Akagera

Akagera heeft vorige maand 47 nieuwe rangers aangesteld, onder wie drie vrouwen. Direct na hun succesvolle zes weken durende intensieve opleidingsprogramma in het park zullen de rangers afwisselend in Akagera en Gishwati te werk worden gesteld. Zij doorliepen onder meer gerichte gevechtstraining, omgang met wapens, algehele monitoring van het park en het opsporen en bestrijden van stroperij.

Ruzizi tented lodge heropend met massagebungalow

Ruzizi tented lodge is na onderhoud weer open en volledig milieu-neutraal; een ban op wegwerpplastic, een recyclingprogramma en met volledige zonne-energie. Nieuw is het brede scala aan massages, die worden verzorgd in een speciale midden in de bush gelegen bungalow. Wist je dat de volledige winstmarge van Ruzizi tented lodge, maar ook van Karenge bushcamp, wordt gedoneerd ten behoeve van het conserveren en beheren van het park? Overigens is Karenge, gelegen in het uiterste noorden van Akagera, nu van mei t/m oktober geopend. Om daarna weer van 15 december tot eind maart open te gaan. Voor meer informatie over beide accommodaties: ruzizi@africanparks.org