Beestachtig genieten in Gambia

14 december 2017

Nederlandse reizigers zoeken ook dit winterseizoen weer massaal de Gambiaanse zon op. Niet alleen om te vertoeven op een van de populaire stranden of te genieten van het verrukkelijke eten. Het land heeft veel meer te bieden. Zo is Gambia ook het perfecte land om wildlife te spotten. Geen Big Five maar wel het ‘thuis’ van veel andere prachtige diersoorten.

1. Gambia is een vogelparadijs. Geniet van de Gambiaanse zon terwijl je prachtige vogels voorbij ziet én hoort vliegen. In het West-Afrikaanse land kun je tot 590 soorten vogels bewonderen, wat het land tot een waar eldorado maakt voor vogelliefhebbers. De oevers van de vruchtbare Gambia Rivier trekken enorme aantallen vogels. Alleen al in het Abuko Nature Reserve spot je 290 verschillende soorten vogels.

Gambia dieren

2. Ben je in Gambia, dan kom je niet om de Gambia-rivier heen. Reserveer daarom zeker een dag om een boot te huren. Vaar langs de mangrovebossen, spot prachtige vogels, geniet van de zon en met een beetje mazzel maak je kennis met de dolfijnen die vrolijk naast je boot opduiken. In het uitgestrekte mondingsgebied van de rivier komen dolfijnen in groten getale voor.

3. Ga up country en krijg tijdens een boottocht de kans om krokodillen te spotten. Neem bijvoorbeeld bij Abca’s Creek de boot en vaar langs de slaap- en broedplaatsen van de dieren met grote kans dus om ze te spotten. Geen mazzel gehad om de krokodillen in het wild te bewonderen? Bezoek dan de Kachikally Sacred Crocodile Pool. Voor de Gambianen is dit een heilige plek; het water van de vijver zou goed zijn voor de vruchtbaarheid van de vrouwen. Zo’n 100 krokodillen worden hier verzorgd en gevoed.

Gambia dieren
Photo: Manify.nl

4. In het zuidelijkste puntje van Gambia ontmoet je de Snake Men op de Kartong Reptile Farm. Dichtbij het strand van Kartong ligt de boerderij in een oerbos. Hier vind je diverse Gambiaanse reptielen zoals pythons, zandslangen, schildpadden en hagedissen. Naast educatie wordt in dit onderzoekscentrum veel informatie over reptielen verzameld. Slangenliefhebbers die liever in het wild op zoek gaan naar de dieren, kunnen in het Abuko Nature Reserve de groene mambo, python of zwarte cobra spotten.

5. Een unieke ervaring is het bezoeken van het
Baboon Island National Park, ruim 200 kilometer stroomopwaarts. In de Gambia rivier liggen drie eilanden, bewoond door een kolonie van ruim honderd chimpansees. Een belevenis op zich: met de boot langs de eilanden varen waar je de wilde chimpansees van dichtbij kan zien in hun natuurlijke omgeving. En dan overnachten in een kleinschalig eco-kamp aan de oevers van de rivier met uitzicht op de eilanden.

Gambia dieren

6. Onderweg naar het Baboon Island National Park geniet je van elk moment op het water. Prachtige natuur, honderden vogels en ultieme rust. Dit deel van de rivier is het domein van de nijlpaarden. Deze kolossen van zo’n 2000 kilo lopen over de rivierbodem en brengen hun dagen grotendeels onder water door. Hier is de kans om ze van dichtbij te spotten groot. Een andere plek om nijlpaarden tegen te komen is in het Abuko Nature Reserve.