Het beste van Centraal-Amerika in 11 dagen: twee avontuurlijke reisroutes

23 mei 2017

Uitzonderlijke natuur, de mooiste stranden, authentieke keukens met rijke smaken en imponerende rivieren. Tel daar de mogelijkheid van ecotoerisme, avontuurlijke sporten en slapen op bijzondere plekken bij op en je krijgt twee reisroutes om in 11 dagen het beste van Centraal-Amerika te ontdekken.

Centraal-Amerika

Reisroute 1:
Kiten in Honduras, slapen bij Leonardo di Caprio en zonsopgang in Tikal

Start de reis in Belize in San Pedro op Ambergris Caye. Het is de perfecte uitvalsbasis voor een ‘Freek in het Wild’-moment bij het Hol Chan Marine Reserve waar je zwemt met pijlstaartroggen en haaien tussen de koraalriffen. Ook de beroemde en unieke Blue Hole, 300 meter breed en 123 meter diep, ligt hier in de buurt. Deze legendarische onderwatergrot is onderdeel van het UNESCO Belize Reef Barrier Reserve en de place to be voor duikers. Ga vervolgens, als je er volgend jaar bent, slapen op Cayo Sumba ook wel bekend als Blackadore Caye. Hier laat acteur, regisseur en milieuactivist Leonardo di Caprio een exclusief en duurzaam resort bouwen met ecofriendly lodges, dat wil zeggen: 68 resortvilla’s en 48 privéwoningen. Het groene resort gaat in 2018 open.

The Bay Islands in Honduras zijn de volgende stop op deze reis vol avontuur en natuur. Bij deze eilandengroep horen Roatan, Utila en Guanaja. Het bekende, extravagante Roatan ligt bij het tweede grootste rif in de wereld wat het tot een top duik- en snorkellocatie maakt, maar het is ook de plek voor kitesurfers. In het midden van de reisroute ligt El Salvador en Guazapa Hill, een idyllische plek in de natuur voor paardrijden, afkoelen in watervallen en het spotten van vogels. Zet de exotische waterval El Tanque, Sonsonate op de to-do lijst en ervaar 30 meter naar beneden stortende, pure adrenaline. Eindig de reis in Petén, in de jungle van het Nationaal Park Tikal, voor een zonsopgang bij de Maya-ruïnes die ook opdoken in Star Wars als planeet Yavin 4. Om dit machtige park goed te beleven, moet je vroeg uit de veren. Zet de wekker om 04.00 uur als de natuur ontwaakt en de brulapen zich laten horen. De magie van Tikal is ongekend, vond ook regisseur Francis Ford Coppola. Hij liet er La Lancha Hotel bij Lake Petén Itza bouwen, een van de meest luxueuze hotels in het land, drie kwartier rijden van het park. Een overnachting is er vanaf €160,- per nacht voor twee personen.

Centraal-Amerika

Reisroute 2:
Ecotoerisme, fietsen door Costa Rica en kamperen in Panama

Begin in Costa Rica met de nodige outdoor-avonturen en stap op de fiets voor een tour door de tropische jungle rondom het meer Lago Arenal. Vanaf de pedalen krijg je een kleurrijke natuur, bergen en bijzondere dorpjes voorgeschoteld. Vooral fietsen in en rondom Cartago is een aanrader vanwege het weer, de keuze uit fietsroutes voor meerdere niveaus, het weinige verkeer en de nabijheid bij hoofdstad San José. Geniet er van de grote verscheidenheid aan ecosystemen en de enorme biodiversiteit, het relatief kleine land Costa Rica kent maar liefst 20 natuurparken. Eén van de bekendste Nationale Parken is Tortuguero National Park bij de Caribische Zee. Met een busrit van een paar uur en een boottocht, beland je in dit beschermde natuurgebied. Wie de natuur in dit park echt goed wil beleven, blijft een nacht slapen, bijvoorbeeld bij de Mawamba Lodge. Het geeft je ook de mogelijkheid om ’s nachts mét gids een natuurwandeling te maken.

Centraal-Amerika

Na Costa Rica wacht het authentieke Nicaragua met het beklimmen van de Cerro Negro vulkaan inclusief sand boarding, een soort snowboarden in het zand. De bekende Franse sportman Éric Barone, beter bekend als de ‘Red Baron’, behaalde z’n eerste wereldrecord op de Cerro Negro door met 130 km per uur door het vulkanische zand te racen. Na een stevig adrenalineshot, is het tijd om te ontspannen op de stranden van San Juan del Sur aan de Atlantische Oceaan.

Eindig de reis in Panama bij de La Yeguada lagune met een paar dagen kamperen onder de sterrenhemel, het maken van wandelingen door dennenbossen en een bezoek aan Central American Volcanic Arc, een keten van vulkanen die doorloopt tot aan de Atlantische Oceaan. La Yeguada ligt in de provincie Santiago de Veraguas en is een van de topplekken om te kamperen in Panama. Een kampeerplek is er voor minder dan $10 per dag. Houd qua kampeerspullen wel rekening met het regenseizoen, van medio april tot medio december.

Centraal-Amerika