Bestseller als themawandeling op Guernsey

26 maart 2010

Bestseller als themawandeling op Guernsey

De bestseller ‘Het literaire aardappelschiltaart genootschap van Guernsey’ dat vertelt over het leven van een groep eilanders tijdens de bezetting, is de basis van een nieuwe themawandeling.

Met de ontwikkeling van een ‘The Guernsey Literary and Patato Peel Pie Society’ tour is ingesprongen op de vraag van lezers van het boek. Het blijkt namelijk dat de bestseller heeft geleid tot een flinke toename van het aantal bezoekers. In de wandeling komen aspecten en plaatsen beschreven in het boek aan bod en komt de geschiedenis van Guernsey tot leven.

Het boek is geschreven door de onbekende Amerikaanse Mary Ann Schaffer en vanwege ziekte afgemaakt door haar nicht Annie Burrows. Mary Ann Schaffer overleed in 2008, wetende dat haar enige boek uitgebracht ging worden in dertien landen.

Juliet, de hoofdpersoon, is een jonge schrijfster uit Londen die na de oorlog in contact komt met een aantal bewoners uit Guernsey dat een leesclub vormt. De leesclub bleek tijdens de Duitse bezetting een dekmantel te zijn voor allerlei illegale activiteiten. Juliet raakt gefascineerd door de verhalen en de kleurrijke karakters van de leden van het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey en besluit af te reizen naar Guernsey. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat de eilandbewoners tijdens de oorlog hebben meegemaakt en hoe hun vriendschappen, saamhorigheid en onderlinge relaties tijdens de Duitse bezetting op de proef werden gesteld.

Het boek is overal in Europa erg goed ontvangen, maar in Amerika was het een absolute bestseller. En dat hebben ze gemerkt in Guernsey, waar vooral de toegenomen interesse vanuit Amerika nog steeds merkbaar is. Na het uitkomen van de paperback editie in Europese landen vorig jaar zijn nog meer door het boek geïnspireerde bezoekers verwelkomd. Guernsey heeft dan ook een bijzondere geschiedenis te vertellen over de oorlogsjaren, waar zij als eiland voor de kust van Frankrijk maar verbonden aan Engeland een heel speciale rol in speelden. Dit alles is verweven met het eiland en ook te zien in het German Occupation Museum of bijvoorbeeld het German Underground Hospital. Maar het is vooral de sfeer op Guernsey, het eilandgevoel, de excentrieke personages en de ongerepte natuur dat zo treffend wordt weergegeven en wat de bezoeker aan Guernsey onmiddellijk zal herkennen.

Informatie over het boek op de site van de uitgever Artemis http://www.uitgeverijartemis.com/result_auteur.asp?Auteur=78
Informatie over wandelingen op Guernsey op www.visitguernsey.com/walking/