Bezetting Guernsey verhaal apart

26 maart 2010

Bezetting Guernsey verhaal apart

Op 30 juni 1940 bezetten de Duitsers de Kanaaleilanden. Het enige gebied onder de Britse kroon dat bezet is geweest.

De Duitsers rukten via Holland op naar België en Frankrijk en het werd de eilanders al snel duidelijk dat er geen ontsnappen aan was. Winston Churchill had besloten dat de eilanden niet van strategisch belang waren en niet verdedigd zouden worden. De keus was evacuatie naar het Verenigd Koninkrijk of een onzeker lot tegemoet gaan op het eiland. Ruim 19.000 mensen vertrokken, vooral jonge mannen en 4.700 schoolkinderen. Zij werden toevertrouwd aan familie of kostschool en velen zouden hun ouders gedurende de oorlog niet meer zien. Ongeveer 24.000 mensen bleven op het eiland.

Hitler beschouwde de bezetting van de Kanaaleilanden als geweldige propaganda als eerste stap op weg naar een bezetting van Engeland. De eerste tijd was dan ook niet voorzien in de bouw van verdedigingswerken totdat Hitler de invasie van Engeland uitstelde en zijn aandacht richtte op het oosten. Hij besloot over te gaan op een permanente fortificatie van de Kanaaleilanden en op dat moment begon de bouw van de zogenaamde ‘Atlantische Muur’.

Dit was een enorm project. Tegen het einde van 1944 was maar liefst 272.000 kubieke liter cement gebruikt voor de verdedigingswerken. Ruim 5100 dwangarbeiders uit vooral Oost Europese bezette gebieden zijn voor het zwaarste werk te werk gesteld. Daarnaast bouwden ruim 13.000 man Duits personeel aan het project. Op deze manier dachten de Duitsers de Franse kust minder zwaar te hoeven bebouwen met verdedigingswerken.

Een ander onderdeel van verdedigingswerken op Guernsey waren de zogenaamde ‘wartunnels’. Meer dan 40 tunnels werden voorzien om de rotsformaties op Guernsey te benutten. Een enorm project dat uiteindelijk door gebrek aan mankracht en materiaal bleef steken op 16 tunnels. Het zou nog tot 9 mei 1945 duren voordat Guernsey eindelijk bevrijd werd.

De verdedigingswerken zijn zo degelijk gebouwd dat het onmogelijk bleek ze weg te halen. Het betekent dat deze periode in de geschiedenis van Guernsey tevens bepalend is geworden voor de aanblik van de kustlijn met nog vele stukken muur en artillerietorens zichtbaar en begaanbaar. De bezoeker van Guernsey met interesse voor het boeiende oorlogsverleden kan de German Underground Hospital en de wartunnels bezoeken. Het German Occupation Museum geeft ook een goede kijk op het leven tijdens de bezetting, met een geheel nagebouwde straat in bezettingstijd.

Algemene informatie op www.visitguernsey.com