Bijna Gouda750: duik dit najaar alvast in de rijke stadshistorie

8 oktober 2021

De rijke historie van Gouda zie en voel je overal in de stad die in 2022 750 jaar stadsrechten viert. Historische monumenten, hofjes waar de tijd lijkt stil te staan, oude molens en steegjes worden afgewisseld met highlights als het stadhuis op de Markt en de Sint-Janskerk. Vier tips om het verleden van Gouda tot leven te laten komen als opwarmer voor een groots feestjaar.

Ontdek Gouda als bruisende bierstad!
Kaas linkt iedereen direct aan Gouda. Maar, bier? Weetje: met maar liefst 200 brouwerijen en een productie van 15 miljoen liter bier was Gouda in de Middeleeuwen de grootste bierstad van Europa. Het ambacht bracht de stad rijkdom en de gerstenathistorie is nog altijd springlevend. Te zien aan de stadsbrouwerijen de Goudsche Leeuw, de Brouwloods, Bunnik’s Bierbrouwerij en de Nieuwe Brouwerij. De laatste heeft in 2021 de deuren geopend en onlangs het Nieuw Blond bier gelanceerd. Maar, Gouda heeft ook een stel fijne biercafés waaronder BarBier, de Tapperij en De Goudse Eend waar je speciaalbieren als het Goudse kuitbier met kaasbites combineert. Je wandelt er langs met de bierroute uit de xplre Gouda app. De route vertelt meer over de geschiedenis van het bierbrouwen in Gouda. Binnenkort vind je een geheel nieuwe bierroute in de app.

Meer over Gouda en bier

Beleef knotsgek Gouda uit 1511 met Zotte Zaterdag
Nog meer historie met het middeleeuwse festivalavontuur van Gouda: Zotte Zaterdag. Op 16 oktober zetten heksen, kwakzalvers en pestdokters de stad weer op z’n kop. Om je terug te katapulteren naar Gouda uit het jaar 1511 toen kaasmakers, bierbrouwers en Lof der Zotheid, het baanbrekende boek van de briljante geleerde Erasmus, de toon zetten. Het programma zit boordevol leuks en laat je proeven van het feestjaar 2022, wanneer Gouda 750 jaar stadsrechten viert. Zo vul je je mandje met levenswaar op de middeleeuwse foodmarket, vechten ridders om de eer, sta je oog in oog met bedelaars en viswijven, en kun je luisteren naar trommels, fluiten en draailieren.

Meer over Zotte Zaterdag

Historisch overnachten: van weeshuis tot watertoren
In een stad die barst van historie, kun je uiteraard slapen in verrassend erfgoed en mooie monumenten. Zo is daar boutique hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda. Daar word je ’s ochtends wakker onder de historische balken van het voormalige weeshuis uit 1599 in luxueuze kamers en suites. Of wat te denken van slapen in de fabriekswatertoren die ooit toebehoorde aan de Plateelbakkerij Zuid-Holland? Deze Goudse watertoren is de smalste B&B van Nederland en trakteert op een bijzonder verblijf op 10 meter hoogte. Tot slot tippen we het zoete Suikerpandje, een historische B&B in een ex-opslagplaats voor suiker, verstopt in een typisch Gouds steegje.

Meer over overnachten in Gouda

Op naar Gouda 750, een citytrip van zes maanden in 2022
Op 19 juli 1272 kreeg Gouda stadsrechten van Graaf Floris V van Holland. Dus tellen de stad en haar inwoners af naar Gouda750 dat wordt gevierd met een groot feest van april tot en met september. In het programma met als thema ‘Geef Gouda door’ staan historie, Goudse ambachten, de mensen die Gouda maken en de toekomst van de stad, centraal. Een van de hoogtepunten is de expositie ‘Beleef het Wonder van Gouda’ van de Sint-Janskerk en Museum Gouda. Het belooft een reis langs zestiende-eeuwse kunstschatten en de beroemde ‘Goudse Glazen’ waar het jaar 1570 met augmented reality weer tot leven komt. En, speciaal voor Gouda750, mag je het 123 meter lange dak van de kerk op! Om vanaf grote hoogte de GOUDA Kaasmarkt te bewonderen die iedere donderdag tot half september zal plaatsvinden. Maar, ook de geplande Goudse Iconenroute spreekt tot de verbeelding. Deze route rijgt 50 menshoge betonnen variaties op het Goudse beeld van de kaasboerin aaneen, beschilderd door Gouwenaren met verschillende achtergronden en kunstenaars.

Meer over Gouda 750

Meer informatie over wat te doen in Gouda op:
welkomingouda.nl