Breng Pasen feestelijk door in Midden-Amerika

9 februari 2017

Pasen is de perfecte tijd om een bezoek aan Midden-Amerika te brengen. De vele processies, legendarische paasbomen, lokale lekkernijen en kleurrijke vloerkleden zijn niet weg te denken tijdens de Semana Santa, ofwel de Heilige Week.

Het maken van de kleurrijke tapijten is één van de meest populaire tradities van Midden-Amerika. Tijdens de Heilige Week maakt de lokale bevolking dagelijks de meest bijzondere tapijten met behulp van bloemen, gekleurd zaagsel, zand en zout.

Kleurrijke en magische traditie in Guatemala

De Paasviering in Guatemala is één van de meest spectaculaire. Vele processies vinden plaats in Antigua, waaronder de bekende ‘Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid’ en de ‘Jezus Nazareth of Jezus Nazareno de Santa Catalina de Bobadilla’. De populaire feesten beginnen op Domingo de Ramos (Palmzondag) en eindigen op Domingo de Pascua (Paaszondag). De processies doorkruisen urenlang het centrum van de stad. Ondanks dat het veel weg heeft van de Spaanse feesten, geeft de Guatemalteekse bevolking kleur en magie aan de Paasdagen door de katholieke tradities te combineren met invloeden van de Maya religie. Deze elementen zijn terug te vinden in de details van de decoratieve tapijten.

Panama’s magische boom

Gedurende de Heilige Week in Panama is de legendarische boom Granadillo één van de meest bezochte plaatsen ten zuiden van Rio de Jesus. Volgens de bevolking beschikt de boom over wonderbaarlijke krachten en kan zij genezing bieden. Pelgrims reizen af om de bloemen te verzamelen waarmee ze thee en zalf maken. Ook gebruiken ze de bloemen voor het versieren van de tapijten.

Straten vol in Nicaragua

In León vertrekt de bevolking vroeg in de ochtend naar de ‘Calles de las alfrombras’, wat ‘straten met tapijten’ betekent. Elk jaar doen vele mensen mee aan deze mooie traditie op Goede Vrijdag. Ook vieren de Nicaraguanen Pasen op het water. Een processie van boten voert over het meer in ongeveer vier uur van Nicaragua naar Granada. Tijdens deze tocht varen de boten langs de ruim 360 eilanden die duizenden jaren geleden ontstaan zijn door uitbarstingen van de vulkaan Mombacho.

Feestelijke wielerwedstrijd in Belize

Traditiegetrouw vindt er in Belize op de zaterdag voor Pasen een cross country wielerwedstrijd plaats. De Belizanen zijn gek op fietsen en dat blijkt ook wel uit de duizenden toeschouwers die de race jaarlijks trekt. De toeschouwers zorgen voor een extra feestelijk element langs de 230 kilometer lange route tussen Belize City en San Ignacio. Als reiziger goed om te weten dat bijna het gehele land in het teken staat van de wedstrijd en hierdoor vele wegen afgesloten zijn.

Tradities in El Salvador

In El Salvador vinden de festiviteiten rondom Pasen plaats in de steden Chalchuapa, Sonsonate en Izalco. Hoewel El Salvador een grote katholieke traditie heeft, weet ze deze goed te combineren met de eigen inheemse gewoontes tijdens de vele feesten. Denk aan de piñata’s, dit zijn papier maché creaties die kapot geslagen dient te worden om de lekkernijen te kunnen bemachtigen.

In de gemeenschap Texistepeque gaan op Tweede Paasdag de Talcigüines – oftewel de demonen – op zoek naar Jezus, waarbij ze ‘zweepslagen’ uitdelen aan iedereen die hun pad kruist, zoals Jezus Christus deze gehad heeft tijdens zijn lijdensweg. Een traditie waarmee boete kan worden gedaan voor de gemaakte zonden. Een gevecht tussen goed en kwaad, waarbij het goede altijd overwint.

Honduras kleurt wit

De grootste Paasviering in Honduras vindt plaats in Tegucigalpa. De stad kleurt wit op Witte Donderdag en een dag later staat Goede Vrijdag in het teken van de processie Santa Entierro (Heilige Begrafenis) die door de belangrijkste straten van de diverse steden voert. Tijdens de processie in San Juan wordt op zondag de wederopstanding van Christus gevierd. Mocht je als bezoeker willen genieten van een rustig Tegucigalpa, dan ben je op deze zondag op het juiste adres. De bewoners zoeken deze dag massaal het strand op voor een vakantie.

Stranden in Costa Rica

In heel Midden-Amerika zijn de weersomstandigheden tijdens de Heilige Week perfect om het strand te bezoeken. Vele Costa Ricanen zijn dan ook niet thuis voor de religieuze festiviteiten, maar reizen af naar het strand. Waar ook verschillende traditionele gerechten kenmerkend zijn voor de Semana Santa, zoals empanadas met chiverre honey vulling, een deegwaar met een fruitsoort vergelijkbaar met pompoen. Andere gerechten die populair zijn om in deze periode te eten zijn kokoshoning, rijstpudding en soep met kabeljauw.

Consumenten bezoeken voor meer informatie www.visitcentroamerica.com