Brits koningshuis geeft zich bloot en zet naturisme op de kaart

14 juli 2015

Het was liefde op het eerste gezicht toen de Britse Koning Edward VIII in de zomer van 1936 voet aan wal zette op het Kroatische eiland Rab. Zijn legendarische bezoek ging niet ongemerkt voorbij. Edward kreeg van de autoriteiten toestemming om met zijn Amerikaanse geliefde Lady Wallis Simpson naakt te zwemmen in de baai van Kandarola. Het begin van het naturisme op Rab en in Kroatië.

Geliefde ‘skinny dip’ stranden
Het Kandalora strand, dankzij het skinny dippen van Edward ook wel het Engelse strand of Engleska Plaza genoemd, is nog altijd een populair naaktstrand op Rab, gelegen op het schiereiland Frkanj. Een ander bekend en geliefd deel van Rab is Lopar, de noordelijkste plaats op het eiland. Lopar telt maar liefst 22 zandstranden waarvan drie naaktstranden: Stolac, Sahara en Ciganka. Perfect voor een verkoelende duik in de zee rondom Rab met z’n 2400 zonuren per jaar.

Aristocratie ontdekt Rab
Dat King Edward op Rab vakantie vierde was overigens niet zo verwonderlijk. In de 19e eeuw werd het eiland met z’n 7 idyllische dorpjes ontdekt door de Europese aristocratie. Dat betekende het begin van het toerisme op Rab. Edward en Wallis Simpson hielden van de zandstranden op Rab, een unicum in Kroatië dat grotendeels uit kiezelstranden bestaat. Ze wandelden door de natuur op het eiland en bewonderden de charmante middeleeuwse hoofdstad Rab met z’n vier klokkentorens, nauwe straatjes en paleizen en kerken in gotische- en renaissance stijl.