Caribisch volksfeest van drie maanden

29 april 2010

Caribisch volksfeest van drie maanden

Op 7 mei begint op Barbados alweer het Crop Over festival. Dit jaarlijks terugkerende feest duurt maar liefst 3 maanden. Ooit begonnen om het binnenhalen van de rietsuiker oogst te vieren, nu excuus om wekelijks te feesten.

Het Crop Over festival is een uniek Barbadiaans festival, dat stamt van oogstfeesten uit twee culturen – Engeland en West Afrika. Vroeger vierde elke plantage zijn eigen oogstfeest. Deze vonden plaats bij de molen, een belangrijke plek waar de eerste oogst heen moest voor de verwerking. Op het hoogtepunt van de suikerrietindustrie stonden er 500 windmolens op Barbados. Deze molens zijn – uiteraard- door Nederlanders gebouwd en alleen Nederland had in die tijd meer molens per vierkante kilometer. Er vonden dus overal feesten plaats, met prachtige optochten en rituelen en waar, naar goed West-Afrikaans gebruik, muziek en eten een belangrijke rol inspeelden.

In de loop der tijd is het feest uitgegroeid tot het grootste nationale festival van Barbados dat zich kan meten met het carnaval in Brazilië en Trinidad. Al in mei vinden in de weekends de eerste festiviteiten plaats, in juni komt het lekker op gang, juli puilt uit van de feesten en op de eerste maandag van augustus is de finale: Grand Kadooment Day.

Het festival begint met het overdragen van de eerste suikerriet en het kronen van de Koning en Koningin van het festival. Daarna vinden diverse cavalcades plaats: talentenjachten waarbij locale muzikanten de kans krijgen om te laten zien wat ze kunnen. De Cavalcade wordt ieder weekend op een andere locatie georganiseerd waardoor het hele eiland wordt betrokken bij de festiviteiten. Calypso is een belangrijk onderdeel van de festiviteiten. Een van de grootste calypso evenementen is Party Monarch waar diverse calypsospelers strijden om de titel Party Monarch. Dit doen ze tegen de achtergrond van de Atlantische Oceaan. Bezoekers genieten in de groene heuvels van de optredens en het uitzicht terwijl ze picknicken. Verder worden er op veel locaties wekelijks dansfeesten, strandfeesten en maskerades georganiseerd. Ook de culinaire en culturele kant van Barbados komen ruimschoots aan bod tijdens het Crop Over Festival.

De climax van het Crop Over festival is het zogenaamde Grand Kadooment. Een groots carnaval waarmee oorspronkelijk het binnenhalen van de rietsuiker oogst werd gevierd. De Grand Kadooment parade vindt altijd plaats op de eerste maandag van augustus en is van zo’n kaliber dat het niet onderdoet voor het carnaval van Brazilië en Trinidad. Een enorm volksfeest en een prima reden om Barbados ook in de zomer te bezoeken. Barbados is uitermate veilig en vriendelijk en daardoor kan de bezoeker de puur Caribische sfeer en de feesten volledig beleven.

Meer informatie op www.barbadoscropoverfestival.com
Algemene informatie over Barbados op www.visitbarbados.nl