Centraal-Amerika, een echte ‘foodie’ bestemming

31 juli 2017

Een explosie van smaken, verschillende tradities en invloeden van de Spaanse en Afrikaanse keuken. De zeven Centraal-Amerikaanse landen beschikken elk voor zich over een unieke gastronomie. Internationaal erkende producten, authentieke gerechten en gastronomische ervaringen brengen de reiziger dichter bij de lokale cultuur.

De regio mag zichzelf gelukkig prijzen met haar wereldwijd erkende koffiebonen; door hun prima zuurgraad, dikte en kwaliteit. Ook mais is een zeer beroemd lokaal ingrediënt, dat ook wel het sterreningrediënt van de Maya-cultuur wordt genoemd.

Centraal-Amerika

Guatemala en El Salvador
Elk van de zeven Centraal-Amerikaanse landen heeft iets unieks te bieden aan de reiziger. In San Martín Jilotepeque in Guatemala is het een must om Suban-ik te proberen. Dit gerecht wordt gemaakt met tomaat en maximaal vijf verschillende soorten pepers die in een bijagua-blad worden gekookt. Ook het korenbloemdrankje is een voorouderlijk recept dat je niet kan weigeren wanneer je in de regio bent. Op zoek naar nog meer authenticiteit in een gerecht? Probeer dan de krab in alguashte in El Salvador. Deze delicatesse wordt bereid met pompoenzaad, tomaat, ui, groene peper en knoflook.
Centraal-Amerika

Nicaragua, Costa Rica en Honduras.
In landen als Nicaragua, Costa Rica en Honduras is het gebruikelijk om Rundown soep te eten. Het belangrijkste ingrediënt is kokosmelk en het wordt meestal in combinatie met ingrediënten als ui, plantain, gerookt vlees of vis gebruikt. Plantain is een veelvoorkomende groente in Centraal-Amerika, die uiterlijk veel op een banaan lijkt en gekookt of gebakken wordt geserveerd.

Vigorón is een ander gerecht waar je niet omheen kan in Nicaragua. Geserveerd op een groen bananenblad, beter bekend als chagüite, met daarop gefrituurde varkenshuid en een overvloed aan gefrituurd varkensvlees met een sappige salade, gestoomde yucca en stukken zuur fruit.

Het palmhart Picadillo is een uniek gerecht uit Costa Rica. Verkregen uit het hart van de palm die perzikvruchten produceert en in combinatie met rijst, gekarameliseerde uien, boter en achiote-kleurstof. Als ontbijt is gallo pinta erg bekend in Costa Rica. De lokale bevolking eet de eieren het liefst met zwarte of rode bonen, twee soorten pepers, rijst en koriander.

Diverse Afrikaanse, Spaanse en inheemse invloeden hebben kleur gegeven aan de Centraal-Amerikaanse gastronomie. Een voorbeeld daarvan is baleadas, een gerecht gemaakt van bloem tortilla’s gevuld met geroosterde bonen, kaas en room. Erg bekend in Honduras en lekker als het geserveerd wordt met avocado of kip.

Centraal-Amerika

Belize
Culinair Belize heeft op haar beurt weer Noord-Amerikaanse, Britse, Caribische en Mexicaanse invloeden. Dit zorgt voor een grote variëteit aan smaaknuances. De meest gebruikte ingrediënten zijn kidney bonen, vlees en diverse kruiden, zoals tijm en baai.

Marktdagen
Lokale markten in Centraal-Amerika staan garant voor een ware explosie van kleuren en smaken. Een absolute must tijdens je rondreis door de regio is een bezoek aan de Chichicastenango markt in het zuiden van Guatemala. De meeste markten zijn geopend op donderdagen en zondagen. Zorg dat je in contact komt met de locals, koop een lekkernij, eet een volledig onbekend gerecht en verbaas je over de plaatselijke gewoonten, een echt unieke ervaring.

Consumenten bezoeken voor meer informatie www.visitcentroamerica.com.