Crop Over Festival op Barbados

3 juni 2011

Het meest kleurrijke en populaire festival op Barbados is het Crop Over Festival. Een mix van geschiedenis en cultuur, maar vooral heel veel feest.

Het festival dateert uit 1780. In die tijd was Barbados het grootste productieland van rietsuiker ter wereld. Aan het eind van elk zogeheten suikerseizoen werd er een groot feest gehouden om te vieren dat het seizoen was afgelopen en zo is het Crop Over Festival ontstaan.

De aanloop tot het festival begint al in mei maar de officiële opening is 2 juli. Hier komen oude tradities weer even tot leven die doen terugdenken aan de tijd van vroeger. Ook worden de koning en koningin van het festival gekroond. Verder zijn er dit jaar meer dan 30 evenementen gedurende het festival. Vervelen is geen optie, want dit festival staat bekend om zijn afwisseling. Elke dag is er iets anders georganiseerd.

Zo is er de Bridgetown markt waar lokale lekkernijen genuttigd kunnen worden en lokale kunst wordt verkocht terwijl er vrolijke calypso muziek wordt gedraaid. Deze muziek staat het gehele festival centraal.

Vooral voor kinderen is het zogeheten ‘Cohobblopot’ op 31 juli het hoogtepunt van het festival. Dit kan vergeleken worden met een enorme carnaval, waarbij kinderen kunnen meedoen aan de kleurrijke parade. Leden van de nationale Kadoomentband showen hun geweldige kostuums. Tegelijkertijd treden lokale bandjes op die het geheel een nog vrolijker tintje geven.

De grote finale heet de ‘Grand Kadooment!’ op 1 augustus. Een van de grootste carnavalsoptochten ter wereld met alle ingrediënten om er een spetterend einde van te maken. De bands die meelopen in de optocht zijn allemaal zorgvuldig gekleed naar verschillende thema’s. Designers strijden voor de begeerde ‘Designer of the Year’ titel en de rest wil alleen maar plezier maken. De stoet zet zich voort naar Spring Garden onder het ritmische geluid van de welbekende calypso muziek. Wanneer ze in Spring Garden aankomen gaat het feest door met nog meer fantastische muziek, veel eten en drinken en voor sommigen zelfs een verfrissende duik in de Caribische zee. Een groot einde van een nog grootser festival!

Meer informatie over het festival is te vinden op www.barbadoscropoverfestival.com

Algemene toeristische informatie over Barbados is te vinden op www.visitbarbados.nl
Vind ons ook op Facebook www.facebook.com/BarbadosNL en Twitter www.twitter.com/BarbadosNL