Cruise-industrie draagt recordbedrag van €47.86 miljard bij aan Europese economie

10 juli 2018

In 2017 droeg de cruise-industrie bijna 48 miljard euro bij aan de Europese economie. Deze cijfers zijn recent bekend gemaakt door Cruise Lines International Association (CLIA) in het nieuwste European Economic Contribution Report. De economische bijdrage van € 47,86 miljard betekent een forse groei van 16.9% ten opzichte van de laatste meting in 2015.

David Dingle, Chairman CLIA Europe en Chairman van Carnival UK, zegt: “De cruise-industrie blijft een belangrijke bijdrage aan de economie van Europa leveren. Dit dankzij het feit dat steeds meer Europeanen voor een cruisevakantie kiezen en meer passagiers een Europese cruise maken. Ook worden cruiseschepen toenemend door Europese scheepswerven gebouwd. Dit alles vertaalt zich in een substantieel economisch voordeel waarvan het hele continent profiteert.”

De directe uitgaven die vorig jaar zijn gegenereerd door de cruise-industrie bedroegen € 19.7 miljard, tegenover € 16,9 miljard in 2015.

Op het gebied van werkgelegenheid zorgde de cruise-industrie tussen 2015 en 2017 voor meer dan 43.000 nieuwe banen in Europa. Op dit moment zijn er 403.621 banen in de cruisebranche en in cruise-gerelateerde sectoren. De uitgaven aan salarisssen en andere emolumenten aan Europese werknemers bedroegen € 12.7 miljard.

Terwijl de mondiale cruise-industrie blijft groeien en uitbreidt naar nieuwe bestemmingen, blijft Europa een belangrijke en levendige cruiseregio. Deze trend wordt gekenmerkt door drie factoren:

  • Europa is de op een na belangrijkste cruisemarkt in grootte. In 2017 gingen 6.96 miljoen Europeanen op cruisevakantie; 7.7% meer dan in 2015.
  • Europa is de nummer twee cruisebestemming, na het Caribisch gebied. Het rapport toont aan dat in 2017 6.5 miljoen passagiers vanuit een Europese haven voor cruisevakantie vertrokken; 6.1% meer dan in 2015.
  • Europese scheepswerven zijn wereldwijd de ruggengraat voor de bouw van cruiseschepen. Zij bouwen ’s werelds meest innovatieve en grootste cruiseschepen, waardoor de uitgaven aan nieuwe schepen en onderhoud al 6 jaar groeit. In 2017 spendeerden cruiserederijen € 5.6 miljard bij Europese scheepswerven; een groei van 22.4% ten opzichte van 2015. Op dit moment staan 66 nieuwe cruiseschepen met een totale waarde van € 29.4 miljard in de orderboeken van Europese scheepswerven voor aflevering tot 2021.

Cindy D’Aoust, CLIA President en CEO, zegt: “We hebben alle vertrouwen dat de groei van de cruise-industrie in Europa de komende jaren doorzet. CLIA blijft daarbij samenwerken met beleidsmakers, regelgevers en andere belanghebbenden op het gebied van belangrijke onderwerpen als milieu en duurzaamheid. De bijdrage aan Europa’s economie is een direct gevolg van de imponerende groei van de cruise-industrie naar 26.7 miljoen passagiers op zeecruises wereldwijd in 2017. De bijdrage aan Europa’s economie is een direct gevolg van de imponerende groei van de cruise-industrie naar 26.7 miljoen passagiers op zeecruises wereldwijd in 2017.”