Cruise Lines International Association (CLIA) rapporteert groei van aantal Nederlandse cruisepassagiers in 2017

14 maart 2018

Nederlandse reizigers kiezen steeds vaker voor een cruisevakantie, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Cruise Line International Association (CLIA). Met een toename van 6000 passagiers boekte een recordaantal van 110.000 Nederlanders een cruisevakantie. Een toename van 6% ten opzichte van 2016.

Het Middellandse Zeegebied is nog steeds het favoriete cruisegebied van Nederlandse reizigers, ondanks een geringe afname ten opzichte van 2016. In 2017 was Noord-Europa het op een na populairste gebied met een groei van 13%. Het Caribische gebied groeide zelfs met meer dan 27% en komt qua populariteit op de derde plaats.

Er was ook sprake van een ontwikkeling in korte cruises van twee tot drie dagen, waaruit blijkt dat veel mensen voor het eerst een cruise uitproberen. Ten opzichte van 2016 groeide het aantal ‘shortbreak’ cruises met 37%.

Alle cruisecijfers voor Nederland op een rij:

 • Bijna 6% meer Nederlandse reizigers ondernamen een cruise in 2017.
 • Meer dan een kwart koos voor een cruise in het Middellandse Zeegebied.
 • Desondanks was er een afname van 12% in oostelijke en westelijke Middellandse zeecruises.
 • Cruises naar Noord-Europa groeiden met 13.7%.
 • De Baltische staten waren ook in trek met een groei van 39%.
 • Een recordaantal passagiers gingen naar de Canarische eilanden; een groei van 31%.
 • Na de Europese vaargebieden blijft het Caribische gebied de eerste keus voor een cruise verder weg: 22.000 mensen maakten een Caribische cruise.
 • Reizigers met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar blijven gemiddeld 8 dagen aan boord, terwijl veel 60-plussers tussen de 15 en 20 dagen aan boord zijn.

Andy Harmer, SVP Membership van CLIA, zegt: “De toename van Nederlandse cruisepassagiers is zeer bemoedigend. Net als vorig jaar verblijven ze gemiddeld 9 dagen aan boord, dat is meer dan de Zuid-Europeanen. Nederlandse cruisepassagiers zijn ook avontuurlijker ingesteld en kiezen vaker voor een ontdekkingscruise naar bestemmingen als de Galapagoseilanden, Antarctica en het Noordpoolgebied. Dit cruisesegment zag een groei van meer dan 10% in 2017 in vergelijking met 2016.”

Verder blijken Nederlandse reizigers ook meer dan gemiddeld verre cruises te maken. Cruises in Zuid-Amerika en door het Panamakanaal groeiden met 30%.

De gehele Europese cruisemarkt groeide de afgelopen tien jaar onafgebroken naar een aantal van 6.9 miljoen Europese passagiers in 2017. De belangrijkste Europese groeimarkt is Duitsland met bijna 2.2 miljoen cruisepassagiers, een toename van 8.5%. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland noteerden een bescheiden groei van 0.5% naar 1.95 miljoen passagiers. Italië groeide ook en neemt met 770.000 passagiers een derde positie in. Spanje tenslotte groeide met 6.4% en staat op Europees niveau op de vierde plaats.

Net als in afgelopen jaren cruiseten de meeste Europeanen in Europa, maar door de groei van de Caribbean nam het aantal wel af. De bevindingen van 2017 tonen een duidelijk en logisch verband tussen leeftijd en lengte van de cruise, zo neemt de lengte van de cruise toe met de leeftijd. De jongste cruisers zijn de Italianen, terwijl de oudsten uit het Verenigd Koninkrijk komen.

De cruisecijfers voor Europa:

 • 6,941,000 Europeanen ondernamen een cruise in 2017 met een gemiddelde duur van 8 nachten.
 • Duitsland blijft de belangrijkste markt met 2,189,000 passagiers en met een significante groei van 8.5% in een jaar, een buitengewoon resultaat.
 • Het Verenigd Koninkrijk had, met een toename van 0.5%, een record jaar met bijna95 miljoen passagiers.
 • Italië toont met een groei van 2.5% een indrukwekkend herstel ten opzichte van 2016.
 • Spanje neemt met een groei van 6.4% de vierde plaats in, een groei van twee jaar op een rij na de slechte economische omstandigheden in 2014/15.
 • 4 van de 5 Europeanen cruisen in Europa. Het Middellandse Zeegebied blijft het populairste, maar Noord-Europa wordt met een groei van 8% steeds belangrijker.
 • De gemiddelde leeftijd van cruisereizigers varieert van 42 (Italië) tot 57 (UK).
 • Niet alleen Nederland, maar ook andere Europese markten zoals Zwitserland, Oostenrijk en België lieten een positieve ontwikkeling zien.
 • De cruise industrie heeft haar bijdrage aan de Europese economie verder verstevigd. Het 2018 CLIA European Economic Contribution Report wordt later dit jaar gepubliceerd.