Cruisetrend: Steeds meer singles

28 februari 2019

Nog nooit waren er zo veel alleenstaanden in Nederland, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een fenomeen dat overal in de westerse wereld zichtbaar is en waar cruisemaatschappijen nu actief op inspringen. Single cruises zijn dan ook hot.

Nog niet zo lang geleden waren cruisemaatschappijen vooral gericht op stellen en families. Voor de alleenreizende cruiseliefhebber waren alleen tweepersoonshutten beschikbaar. Aangezien zo’n hut bestemd is voor twee betalende passagiers, compenseerden de rederijen de gemiste inkomsten door een toeslag te berekenen die kon oplopen tot 100%.

Een uitzondering was het Britse Fred. Olsen Cruises, dat altijd al beschikte over een aantal single hutten op hun schepen. Een andere pionier is Norwegian Cruise Line (NCL) dat rond de eeuwwisseling al het idee lanceerde om grote schepen te bouwen met daarin een speciale zone voor alleenreizenden. Tot op de dag van vandaag kan je bij NCL de single hutten boeken waar alle benodigde faciliteiten aanwezig zijn, met een modern en strak design en exclusieve ruimtes waar alleen singles welkom zijn.

De laatste vijf jaar zien we dat veel rederijen het initiatief nemen om singles aan het cruisen te krijgen, zonder dat zij extra toeslag moeten betalen voor het eenpersoonsgebruik van de hut. Zo lanceerde Royal Caribbean International de Quantum of the Seas in 2014. Dit was hun eerste schip met accommodatie voor alleenreizenden. Ook Holland America Line biedt inmiddels hutten voor singles aan.

Met de komst van meer dan honderd nieuwe cruiseschepen in de komende vijf jaar gaat het aantal faciliteiten voor singles verder toenemen. Tegelijkertijd wordt ook het prijsniveau aangepast; eenpersoonstoeslagen worden verminderd of zelfs geheel geschrapt. De cruisewereld speelt in op een maatschappelijke trend en dat is goed nieuws. Cruisen is een fantastische manier om ongedwongen met andere mensen in contact te komen en tegelijkertijd veel verschillende plekken te bezoeken, zonder gesleep met bagage.