Curieuze verhalen en weetjes uit Centraal-Amerika

3 juni 2019

Tikal in Guatemala, de Blue Hole in Belize en Tortuguero in Costa Rica kennen we allemaal wel. Maar als je denkt dat je het allemaal al kent, verrassen wij je graag met enkele curieuze weetjes uit Centraal-Amerika. Wist je dat Madonna haar inspiratie opdeed in Belize? En dat Leonardo DiCaprio van het milieu zijn levenswerk maakt?

Belize is weliswaar het kleinste land van de regio, maar heeft vele geheimen en bijzonderheden. Zo is het wereldberoemde ‘la isla bonita’ van Madonna geïnspireerd op het wonderschone Ambergris Island. En ook niemand minder dan Leonardo DiCaprio heeft zijn inspiratie hier opgedaan. De acteur werd na een bezoek verliefd op de natuurlijke schoonheid van het land en werkt aan de bouw van zijn eco-resort op het verlaten eiland Blackadore Caye. Als overtuigd milieuactivist heeft hij het eiland omschreven als ‘hemel op aarde’ en zijn hotelproject als ‘iets revolutionairs in milieubehoud’.

Honduras werd aan het begin van de 20e eeuw overspoeld door munten uit alle delen van de wereld. Het gebrek aan controle en een eigen munt leidde in 1931 tot de introductie van de nationale munt Lempira. Getooid met de naam en beeltenis van de 16e eeuwse leider die voorop ging in het verzet tegen de Spaanse veroveraars. Aanvankelijk was de afgebeelde indiaan op een Amerikaanse wijze afgebeeld, met een vierkant gezicht en een hoofdtooi van veren. Dit onjuiste beeld werd in de jaren ’70 gecorrigeerd en het leidde tot de erkenning van de Lenca-indianen met een waarheidsgetrouwe afbeelding op de Hondurese munten en bankbiljetten, misschien wel de mooiste ter wereld.

Bij het zien van Cocos Island in Costa Rica zullen veel mensen denken aan Nublar en terecht, want de gelijkenis met het fictieve eiland waar Jurassic Park zich afspeelde is verbluffend. Isla del Coco is een onbewoond eiland met een ongekend natuurlijke rijkdom. Het eiland is tevens een van de grootste natuurlijke “laboratoria” ter wereld en dat door onderzoekers vanuit heel de wereld wordt gebruikt. Net zoals wetenschappers die onderzoek deden naar dinosaurussen in Jurassic Park. Het enige verschil met Nublar is het ontbreken van dinosaurussen, alhoewel Isla del Coco een enorme veelzijdigheid heeft aan dieren op het land en in de zee rond het eiland.

Panama bestaat voor meer dan een derde uit nationale parken en natuurreservaten. Niet verwonderlijk dus dat honderdduizenden trekvogels hier tijdens hun migratie een stop maken. Het land biedt een unieke habitat voor talloze vogelsoorten die hoog op het lijstje van vogelspotters staan, zoals de drielelklokvogel en de regenboogachtige Quetzal. Panama is hét vogelparadijs van Centraal-Amerika en bezet regionaal de eerste plaats en wereldwijd de zesde als het gaat om de meest waargenomen vogelsoorten.

In de Nicaraguaanse stad Leon staat de grootste kathedraal van Centraal-Amerika, La Asunción. De uit de 18e eeuw afkomstige kathedraal staat sinds 2001 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Leon is cultuurhistorisch een van de belangrijkste steden van Nicaragua. Internationaal bekende personen zijn hier eervol begraven, zoals dichter Rubén Granada, bekend van zijn Castiliaanse brieven. Het land heeft een grote poëtische traditie. Tijdens het jaarlijkse Poetry Festival van Granada, waarvoor altijd een iconische locatie gekozen wordt, dragen bekende en opkomende dichters vanuit de hele wereld voor uit hun werk.

Guatemala herbergt de meest gevarieerde flora ter wereld en staat hierom ook wel bekend als het land van de eeuwige lente. Dat de flora zo gevarieerd is en bovenmatig groeit en bloeit heeft te maken met de warme temperaturen en zeer gunstige biogeografische ligging. De naam van Guatemala dook voor het eerst op in brieven van Pedro de Alvarado aan Hernán Cortes. Ofschoon er geen duidelijk bewijs van is menen historici dat de oorsprong van de naam pre-Spaans is. Het in het Spaans geschreven “Quauhtlemallan” betekent in Nahuatl-taal namelijk “plaats van veel bomen”.

In El Salvador kan je niet om de pupusas heen, het meest typische gerecht dat je er vindt. De enorme tortilla’s, gemaakt van mais- of rijstdeeg, kennen een eindeloze variatie aan vullingen. Al staat één ingrediënt standaard op de lijst: kaas, heel veel kaas. Sinds 2005 viert men in november zelfs de Nationale Dag van Pupusas. In 2012 werd dit gemarkeerd met een vermelding in het Guinness Book of Records voor ’s werelds grootste pupusas. Voor deze succesvolle recordpoging waren maar liefst 30 koks, 75 kilo bloem en 90 kilo kaas nodig. Drie jaar later werd dit nog eens dunnetjes overgedaan door 80 Salvadoraanse koks die samen een pupusas met een diameter van 4,5 meter bereidden én daarmee een nieuw Guinness record vestigden.