De Koreaanse cultuur verovert de wereld

13 augustus 2021

Er is zelfs een naam voor: Hallyu (한류). Letterlijk de enorme toename in populariteit van Zuid- Koreaanse cultuur in andere landen, de Koreaanse golf. Denk aan de Koreaanse popgroep BTS, die de Guinness World Records verbrak en geschiedenis schreef op de Billboard Music Awards door dit jaar al 4 awards mee naar huis te nemen en wereldberoemde sterren te verslaan. Ook mag je de PSY’s Gangnam style niet missen die de hele wereld aan het dansen bracht. Dan zijn er nog de series en films, zoals de Oscarwinnende film Parasite. K-beauty en K-fashion zijn begrippen met voortdurend nieuwe trends. Het land kent daarnaast een rijke geschiedenis van 5.000 jaar met vele koninkrijken die kwamen en gingen en een rijke erfenis aan cultureel erfgoed nalieten.

De wonderlijke wereld van musea
Dé manier om de cultuur van een land te leren kennen is een bezoek aan een museum. Er zijn er vele in Zuid-Korea maar een goed begin is het Nationaal Museum van Korea, met een gevarieerde collectie van 220.000 kunst- en cultuurstukken van vele eeuwen oud tot nu. Een bijzonder museum is het Hahoe Maskermuseum in Andong, met een enorme collectie traditionele Koreaanse maskers die in de loop der jaren zijn gebruikt in traditionele maskerdansen. Het Leeum Samsung Museum of Art heeft een kunstcollectie van moderne, hedendaagse en traditionele kunst.

Koreaanse kunst
De Koreaanse kunst kenmerkt zich door de verbondenheid met de natuur en eenvoud. Geen rechte lijnen, scherpe hoeken en extreme kleuren maar organische vormen, natuurlijke tinten en minimalisme. Een traditionele kunstvorm is Minhwa, dat letterlijk ‘populaire schilderkunst’ betekent. Men geloofde dat Minhwa de eigenaar zou beschermen tegen kwade krachten. Ze tonen figuren uit de volksmythologie maar ook symbolen van rijkdom of gezondheid. Het vaakst afgebeeld zijn dieren die staan voor macht zoals tijgers of karpers die succes vertegenwoordigen. Maak kennis met de Koreaanse folkloristische kunst door het Chosun Minhwa Museum in Seoul te bezoeken.

Fenomenale historische bouwwerken
In Zuid-Korea vind je maar liefst 15 UNESCO culturele Werelderfgoederen (waarvan 13 historische sites en 2 natuurgebieden). Alleen al een bezoek aan deze wonderen biedt een ‘once in a lifetime’ ervaring. Op de lijst staan de prachtige Haeinsa tempel (met de Tripitaka Koreana), Jongmyo Shrine uit de Joseon Dynastie, Changdeokgung Paleis met zijn prachtige geheime tuin, Suwon Hwaseong Vesting, Gyeongju Historisch Stadscentrum met Bulguksa tempel en zijn Seokguram Grot en nog veel meer. De laatste aanwinst op de UNESCO historische lijst is Seowon. Een buitengewoon testament van de neo-Confuciaanse leer, een sociale en ethische filosofie waar het leren en de interactie met de natuurlijke omgeving weerspiegeld wordt in de bouw en de ligging van de negen gebouwen.

Overnachten in een hanok
Een traditioneel Koreaans huis heet 한옥 (hanok). In de Koreaanse architectuur is de plek waar een huis komt zorgvuldig gekozen en vervolgens ontworpen met de omgeving en de seizoenen in gedachten. Zo zijn hanoks in het zuiden meer open gebouwd dan die in het noorden, waar de warmte bewaard moest blijven. Voor de ultieme onderdompeling in de Koreaanse cultuur is het tegenwoordig mogelijk om in een hanok te overnachten. Een unieke ervaring.

De Koreaanse golf
Dompel je tijdens je bezoek aan Zuid-Korea onder in de populaire Zuid-Koreaanse cultuur. Ontdek de filmsets van je favoriete Koreaanse series of restaurants en cafés die worden gerund door je favoriete K-popsterren. Echt onderdompelen in de Koreaanse golf? Neem deel aan een K-pop dansworkshop. Ontdek de beroemde ’10 step skincare routine’ en ga dankzij de high-tech K-beauty met een zuivere en stralende huid naar huis. Als je dan toch in fashionhoofdstad Seoul bent, sla je slag om een paar zeer gewilde K-fashion items te bemachtigen.

Like onze Facebook-pagina @visit Zuid-Korea en laat je inspireren door wetenswaardigheden, foto’s, filmpjes en reisadviezen over magisch Korea.