De typisch Istrische wijnsoorten

27 mei 2010

De typisch Istrische wijnsoorten

Istrië ambieert een plek tussen topwijn bestemmingen en richt zich daarvoor op autochtone wijnsoorten. Met succes.

Al jaren wordt er wijn gemaakt in Istrië. De kwaliteit was niet altijd om over naar huis te schrijven. Zeker niet ten tijde van Joegoslavië, toen de druiven op een hoop werden geveegd en door grote coöperaties wijn werd gemaakt. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1991 ging bij Istrië ook op wijngebied het roer om. Kwaliteit en niet kwantiteit was hoofdzaak. En er werd besloten de typisch Istrische wijnsoorten malvasija, teran en muškat verder te ontwikkelen.

Malvasija, teran en muškat
Met de langste traditie van wijnbouwen in Kroatië, zijn Istrische wijnen niet te missen. De oude Grieken en Romeinen prezen al de kwaliteit van de Istrische wijn. Malvasija werd in de 14e eeuw door de Venetianen geïntroduceerd en is de belangrijkste wijn. Teran is de rode tegenhanger en hoewel door Casanova geprezen, is dit niet zo’n toegankelijke wijn als de malvasija. De teran heeft een unieke smaak, vol en rond tot zwaar en soms zelfs bitter. Deze wijn moet eigenlijk even liggen, maar krijgt daartoe te weinig kans door de grote vraag en de kleine productie. De wijn is nog volop in ontwikkeling en verbetert elk jaar. Over de muškat zijn de kenners unaniem, met het bloemige en complexe smaak en aroma, is deze wijn zeer geliefd.

Wijnroutes
De leukste manier om Istrië, haar wijnen en de gepassioneerde wijnproducenten te leren kennen is door middel van het rijden van wijnroutes. Op www.istria-gourmet.com staan de verschillende routes met namen, adressen, telefoonnummers en classificaties van de wijnproducenten.