De vijf beste lokale ervaringen in Rwanda

28 mei 2019

Met open armen word je ontvangen door de Rwandese locals en geven zij je de ultieme kans om even in hun schoenen te staan. Laat je onderdompelen in de lokale ervaringen die Rwanda rijk is en leer meer over de eeuwenoude landelijke leefwijzen en culturele gebruiken. Kom in gesprek met de locals, die gegarandeerd een blijvende indruk achterlaten tijdens je bezoek aan het land van de duizenden heuvels.

1. Manden weven
Al eeuwenlang is het weven van manden onderdeel van de Rwandese cultuur. Vroeger was het weven een noodzaak om voedsel te dragen en producten te vervoeren. De laatste decennia draait het vooral om het samenkomen van de vrouwen. De Agaseke mand is van cultureel belang als traditionele gift van moeder aan dochter tijdens een bruiloftceremonie. De Agaseke wordt gemaakt van natuurlijke materialen als sisal vezels, veenreukgras en dunne reepjes palmblad afkomstig van de Raphia. Via Burera youth community leer je meer over het culturele belang en de traditionele manier van het weven, waarna je zelf de technieken mag toepassen tijdens het weven van je eigen mand.

2. Bananenbier brouwen
Red Rocks Rwanda neemt je mee in een onmisbaar onderdeel van de Rwandese feesten: het bananenbier. Het proces start al vroeg in de ochtend als je op pad gaat om de groene bananen(bladen) te plukken. De geplukte oogst begraaf je in een eigen gegraven gat waarin de bananen kunnen rijpen. Het rijpingsproces duurt vier dagen, maar wees gerust je hoeft niet zo lang te wachten. De lokale vrouwen zorgen voor goedgerijpte bananen die je mag pellen, prakken en persen volgens de traditionele technieken. Na al het harde werk is het welverdiend genieten van je eigen vers gebrouwen bananenbiertje onder het gezelschap van de lokale vrouwen.

3. Intore dans
Tijdens je verblijf in Rwanda is de kans zeer groot dat je kennismaakt met de Intore, de lokale dans van de Rwandezen. Intore staat voor ‘de gekozenen’. De dansers houden een speer vast en dragen een graspruik die je doet denken aan lange blonde haren. Vroeger traden de Intore uitsluitend op voor het Koningshuis, maar vandaag de dag wordt de dans ook gebruikt als amusement bij vele hotels en lodges. Volg de ritmische bewegingen en maak de techniek van het springen je eigen. Voel je even als een van de gekozenen tijdens het volgen van de workshop en maak vooral veel plezier met de locals.

4. Imigongo
Je ziet ze overal, het koeienmestschilderij ofwel de Imigongo. Het kenmerkende Rwandese handwerk bestaat uit zwarte, bruine en witte draaiingen en geometrische vormen. Ooit, in de tijd van de Rwandese koningen, was er een prins die zijn huis versierde door geometrische vormen in zijn huis te kerven. Deze techniek werd omgevormd tot de traditionele kunstvorm Imigongo. Je kunt de werken op vele plekken kopen, maar hoe leuk is het om je eigen schilderij te maken en tegelijkertijd te leren over de geschiedenis en methode. Laat je eigen creativiteit erop los en ga naar huis met een bijzondere ervaring en souvenir rijker.

5. Traditionele koffie
Leer meer over het koffieproces van een van de beste koffiebonen ter wereld. Rwandezen doen alles met de hand en jij dus ook, van plukken, wassen, roosteren tot het fijnmalen. Via Kingfisher Journeys beleef je de traditionele koffie-ervaring. Je start op de plantage om de koffieplanten te checken en te oogsten. Voordat je de pulp kan verwijderen moet alles eerst stuk voor stuk grondig worden gewassen. Het benodigde water vang je op in de vallei. Na het roosteren, malen en zeven van de bonen mag je natuurlijk ook je eigen koffie proeven. En geloof ons, die eerste slok van je overheerlijke traditionele Rwandese kop koffie smaakt na al het harde werk extra goed. Koekje erbij?

Wist je dat je de lokale community steunt door dragers mee te nemen tijdens bijvoorbeeld een gorilla tracking?