Doe als de Italianen en kom naar truffelstreek Istrië

28 september 2010

Doe als de Italianen en kom naar truffelstreek Istrië

Bekende truffellanden zijn Frankrijk en Italië, maar ze komen op veel meer plekken voor. In Istrië bijvoorbeeld. Dat hier ook de witte truffel wordt gevonden, is zelfs bij veel truffelkenners onbekend.

Wat truffelkenners wel weten is dat de truffel aan de top van de lijst met gastronomische delicatesses hoort. En ze weten ook dat de witte truffel daarin de allerhoogste plek inneemt. Hoe jammer dat ze niet weten dat die truffel ook in Istrië, een noordelijk gelegen regio van Kroatië, wordt gevonden. Het is begrijpelijk; tot ver in de jaren negentig werden nagenoeg alle in Istrië gevonden witte truffels direct doorgevoerd naar Italië waar ze vervolgens als Alba truffel werden geserveerd of geëxporteerd.

Maar nu weten ze wel beter in Istrië, het land waar niet alleen de witte truffel, maar ook de zwarte truffel, de zomertruffel en de wintertruffel wordt gevonden. Het land heeft een enorme culinaire opmars gemaakt en het overgrote deel van de truffeloogst komt nu in eigen restaurants terecht. Deze restaurants kunnen zich meten met de top van Europa, een feit dat door vele internationale gourmet gidsen wordt bevestigd.

In het najaar is Istrië dan ook een heerlijke bestemming voor een culinaire break. Want naast truffels is de kwaliteit van vis en zeevruchten, olijfolie en wijn, verrassend goed. Zo goed zelfs dat veel Italianen een weekendje Kroatië boeken vanwege het hoogstaande culinaire aanbod. Kroaten zelf gaan er van uit dat het restaurant goed is als er veel Italiaanse auto’s voor de deur staan.

Er is een ruime keuze uit mooie accommodatie, van boetiekhotels tot agrotoerisme of het recent geopende Kempinski met golfbaan; een goede uitvalsbasis dicht bij het hart van de truffelstreek rondom de vallei van de Mirna. Kortom; doe als de Italianen en kom naar Istrië!

Meer informatie op www.istra.hr

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Meer informatie en/of hoge resolutie beeldmateriaal via Joke Maassen,
tel. 0182–55 05 31 of joke.maassen@travelproof.nl
Voor algemene informatie www.istra.hr

Over Istrië:
Istrië is het hartvormige schiereiland gelegen in het noordwesten van Kroatië. Van oudsher een geliefde vakantiebestemming van veel Nederlanders: bijna de helft van de bijna 300.000 Nederlandse toeristen in Kroatië brengt hun vakantie door in Istrië. De uitstekende en mooi gelegen campings en de ongerepte kust met de vele historische kustplaatsen zoals Pula, Rovinj en Poreč zijn belangrijke trekpleisters. Het binnenland van Istrië is nu in opkomst. De wijnroutes, middeleeuwse vestingsteden, eindeloze fietspaden, het agro toerisme en de culinaire hoogstandjes in de groene heuvels en bergen bieden een authentieke vakantie ervaring.