Dubai zet in op cruise toerisme

11 januari 2010

Dubai zet in op cruise toerisme

Met de opening van de nieuwe cruiseterminal eind van deze maand zet Dubai in op een forse groei van het cruisetoerisme. Tevens host Dubai de doopceremonie van het nieuwste schip van Costa Cruises, de maatschappij die als eerste vanuit Dubai vaarschema’s in de Arabische golf aanbood.

De ontluikende cruise industrie van Dubai zal tegen de economische tegenwind in naar verwachting met 30 procent toenemen in 2010. Met de opening van de Dubai Cruise Terminal, die vier schepen tegelijk kan afhandelen en tegen het eind van deze maand operationeel wordt, kunnen ook grotere cruiseschepen aanleggen. ‘Wij verwachten 120 schepen en meer dan 325.000 passagiers in onze state-of-the-art cruiseterminal’, zo verklaarde Hamad Mohammed bin Merjen, Directeur Business Tourism van Dubai Department of Tourism and Commerce Marketing (DTCM). ‘Costa Cruises begon in 2006 met cruises vanuit Dubai en heeft daarmee de poorten naar de positionering van Dubai als volwaardige cruisebestemming wagenwijd opengezet. De operatie was van meet af aan een succes en wij vinden het dan ook een eer de doop van hun nieuwste schip te mogen hosten’.

Terwijl de reisindustrie zware tijden kent, groeide de cruisemarkt door naar 14 miljoen passagiers in 2009. Daarvan nam Europees marktleider Costa Cruises 1.2 miljoen voor haar rekening, een record. Volgens Fabrizia Greppi, Vice President Sales & Marketing van Costa Cruises, stevent Costa in 2010 af op 1,5 miljoen passagiers. ‘Dankzij de goede samenwerking met DTCM, brengen we nog meer schepen naar Dubai. Met maar liefst drie schepen, waarvan twee van onze allernieuwste, gaan we uit van een stijging van 40 procent in 2010. De economische impact van deze passagiersaantallen voor Dubai is naar schatting 14 miljoen euro. Het doop evenement van ons nieuwste vlaggenschip de Costa Deliziosa op 23 februari in Port Rashid, zal de banden tussen DTCM en Costa Cruises nog verder versterken’, aldus Greppi.

Ook AIDA, de Duitse dochtermaatschappij van Costa, heeft al een schip in Dubai gestationeerd. Dubai wil met de bouw van de cruiseterminal, nieuwe maatschappijen lokken. De eerste heeft zich deze winter al aangediend. Met het gunstige klimaat, het brede culturele aanbod in de regio (Abu Dhabi, Oman, Bahrain, Fujairah) en de gunstige vliegtijden vanuit Europa moet de Arabische golf een volwaardig alternatief voor de Caribbean worden.

In 2009 ontving Dubai 100 cruiseschepen die 260.000 bezoekers meebrachten. Dit jaar worden dat 120 schepen en 325.000 passagiers. Uiteindelijk moet dit doorgroeien naar de maximum capaciteit van bijna 200 schepen en 575.000 passagiers in 2015.

Meer informatie over Costa Cruises op www.costacruises.nl