Duiken in Istrië: wrakken, grotten en zeepaardjes

23 maart 2010

Duiken in Istrië: wrakken, grotten en zeepaardjes

Kroatië staat bekend als een paradijs voor duikers, dankzij de kristal heldere zee en de kleurrijke planten- en dierenwereld. In Istrië komt daar een overvloed aan wrakken bij.

De strategische positie van de Istrische havenstad Pula in de loop van de eeuwen en de toegang tot het noordelijke deel van de Adriatische zee, verklaart waarom dit deel altijd druk bevaren was. Dankzij de relatief ondiepe wateren rondom het schiereiland zijn de meeste van de in deze regio gezonken schepen prima bereikbaar.

Zonder twijfel behoort het passagiersschip Baron Gautsch tot een van de bekendste scheepswrakken van het gebied. Het is zelfs uitgeroepen tot een van de vijftig beste duikspots ter wereld. Dit Oostenrijks-Hongaarse passagiersschip voer zijn ondergang tegemoet in een mijnenveld in 1914 dat net door een ander Oostenrijks-Hongaars schip was aangelegd om de haven van Pula te verdedigen. Het schip is 84,5 meter lang. Het bovendek ligt op een diepte van 28 meter en het onderste gedeelte op 42 meter. Helaas hebben veel duikers illegaal kostbaarheden uit het wrak genomen en daarom staat het vandaag de dag onder bescherming van het ministerie van Cultuur. Er kan alleen naar het wrak gedoken worden met een licentie en onder begeleiding van een georganiseerde duikschool. Het schip biedt een unieke kans de binnenkant van de veerboot te doorzoeken.

De fanatieke wrakduiker kan tijdens een duikvakantie in Istrië kiezen uit nog eens acht wrakken. Deze variëren van mijnenruimers, torpedoboten, koopvaardijschepen tot een Duitse U-81 (onderzeeër) die ten gevolge van een aanvaring met een mijn, een torpedo of bombardement tot zinken zijn gebracht.

De natuur heeft op vreedzamere wijze gezorgd voor uiterst aantrekkelijke duikspots. Ten zuiden van Pula liggen diverse grotten en met elkaar verbonden tunnels, die geschikt zijn voor zowel beginnende als gevorderde duikers. In de directe omgeving is ook een onderwater muur te vinden die begint op 14 meter en stijl afloopt tot een diepte van 35 meter. Banjol is een van de kleinere eilanden behorend tot de archipel van Rovinj. Hier kan de duiker enkele meters beneden de zeespiegel een donkere grot betreden, om vervolgens via een smalle passage uiteindelijk uit te komen in een zonnige krater in het midden van het eiland. Tot slot is het onderwater leven van Istrië zeer gevarieerd. Het langsnuitige zeepaardje (hippocampus Ramulosus) is een bewijs van de schone zee. De eigenaar van scubacenter Sv. Marina aan de oostkust bij Labin, durft een onderwater ontmoeting met dit fascinerende diertje te garanderen.

Duikscholen en clubs in geheel Istrië kunnen duiken op de genoemde locaties verzorgen en tevens cursussen organiseren (CMAS, PADI, NITROX, APNEA). Daarnaast verhuren zij betrouwbare duikuitrustingen en bieden zij alle benodigde begeleiding. Door de nabijheid van een decompressiekamer in Pula is aan een belangrijke voorwaarde voor de veiligheid van duikers voldaan. Duiken in Istrië is het gehele jaar mogelijk dankzij de aangename zeetemperatuur, vooral in de periode tussen mei en november.

Meer informatie is te vinden op www.istra.hr. Op www.diving.hr, de site van Prodiving, de Kroatische overkoepelende duikorganisatie is gedetailleerde informatie te vinden over duiken in Kroatië en de eisen die worden gesteld.