Een stukje Afrikaanse geschiedenis op Barbados

20 februari 2012

Ontdek het Afrikaanse erfgoed dat Barbados rijk is. Van plantagehuizen tot vrijheids- beelden, het zonnige eiland is bezaaid met aspecten van vroeger die vandaag de dag nog heel erg leven en nog altijd worden herdacht.

Onderstaande historische plaatsen geven een kijk op de uiterst interessante geschiedenis van Barbados:

Rock Hall Freedom Village
Dit dorpje is het eerste dorp dat eigendom was van de donkere bevolking en is ontstaan na de bevrijding. Reynold Alleyne Elcock, een blanke plantage eigenaar, gaf aan elk van zijn slaven een legaat en 85 pond als erfenis. In 1840 kochten deze slaven van deze erfenis percelen in dit gebied en noemden het Rock Hall Village, vernoemd naar de originele plantage Rock Hall.

Breng ook een bezoek aan Newton Slave Burial Ground. De enige bekende gemeenschappelijke begraafplaats voor slaven uit die tijd van het westelijk halfrond gelegen op een plantage waar de slaven werden geboren, leefden, werkten, overleden en werden begraven gedurende de 16e, 17e en begin 18e eeuw.

Sunbury House
Sunbury Plantation House is meer dan 300 jaar oud en het enige plantage huis op Barbados dat al zijn kamers ter beschikking stelt voor bezichtiging. De oude prints, kleding, landbouwmachines en werktuigen en een collectie van paardenwagens geven een duidelijk beeld van het alledaagse leven op een plantage in de 18e en 19e eeuw. Sunbury Plantation House is gebouwd van koraalkalksteen en is een prachtig voorbeeld van klassieke West Indische architectuur. Na de bezichtiging is er de mogelijkheid voor een hapje en een drankje in het café en de bar.

Barbados museum
Gehuisvest in een militaire gevangenis uit de 19e eeuw (een van de 12 uit het gehele Britse Rijk en uniek in de regio) is dit misschien wel het meest toonaangevende museum in het oosten van de Caribbean. De ‘Connections and Continuities’ tentoonstelling eert het Afrikaanse erfgoed. Deze galerij laat de diversiteit van Afrika zien en de Afrikaanse invloeden in de Caribische samenleving. Andere tentoonstellingen in het museum bevatten natuurhistorie, de Arowakken, de oorspronkelijke inwoners, het leger, stad-en plattelandsleven, een gedeeltelijk interieur van een 18e-eeuws plantagehuis en zeldzame historische kaarten.

Gun Hill Signal Station
Om te kunnen communiceren in de tijd voor telefoons werden de signal stations geplaatst op plekken waar ze een goed uitzicht hadden over andere stations die op de heuvels stonden. Zo ook Gun Hill Station. Het is gebouwd in 1818 en is gerenoveerd door de Barbados National Trust en biedt een collectie van militaire geschiedenis. Interne veiligheid was het overkoepelende doel van de stations. De slavenopstand in 1816 maakte de kolonisten zeer duidelijk dat zij in de minderheid waren en was hoogstwaarschijnlijk een motivatie deze signal stations te plaatsen. De stations bleken ook nuttig te zijn bij het aankondigen van naderende schepen op zee.

Bussa Emancipation Statue
Bussa was de leider van een van de eerste slavenopstanden in 1816. De opstand stelde de gevangen slaven als tegenstander op tegen de plantage eigenaren op Barbados. Net ten oosten van Bridgetown staat het vrijheids standbeeld en is het werk van de beste beeldhouwer van Barbados, genaamd Karl Broodhagen. Het standbeeld symboliseert het breken van de kettingen van de slavernij gedurende de bevrijding.

Arlington House
Arlington House is een gerenoveerd 18e-eeuws huis van een handelaar uit die tijd en is een typisch voorbeeld van de koloniale bouwstijl. Vandaag de dag is het een museum dat verhalen vertelt over suiker, varen op zee en handel. Het is gevestigd in het stadje Speightstown in St. Peter. Dit museum staat voor het interactieve verhaal van Barbados en zijn rijke historische erfgoed.

Algemene toeristische informatie over Barbados is te vinden op www.visitbarbados.nl of www.visitbarbados.be. Vind ons ook op Facebook www.facebook.com/BarbadosNL en Twitter www.twitter.com/BarbadosNL