Eropuit tip: Fly In Koksijde voor liefhebbers van historische vliegtuigen en oldtimers

21 mei 2015

Meer dan 200 vliegtuigen, een stoet unieke oldtimers, luchtdopen en exposities met verhalen over de Eerste Wereldoorlog zorgen voor een bijzondere Fly In Koksijde op 4 en 5 juli 2015 in de Belgische kustplaats Koksijde. Hét evenement voor vliegtuig- en oldtimerliefhebbers en voor wie meer wil leren over de Eerste Wereldoorlog, ook voor kinderen.

Het overall thema van de tweede editie van Fly In Koksijde is de luchtvaart tijdens en vlak na WOI. Het militair vliegveld Ten Bogaerde in Koksijde dat destijds dienst deed als start- en landingsbaan van oorlogsvliegtuigen vormt het decor van dit veelzijdige evenement voor het hele gezin. De sfeer uit die bewogen jaren wordt teruggehaald in het Wereldoorlog I Dorp met vliegtuigen, activiteiten en bezienswaardigheden uit die tijd.

Naast spektakel en unieke momenten voor jong en oud, is er ruimte voor een serene herdenking van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

10 Highlights Fly In Koksijde 

 1. Oldtymer rondrit. Vanaf de Kazerne R. Vandammestraat, 18.30 uur op vrijdag 3 juli. De oldtimers kleuren de toegangsweg tot het evenement, klassieke oldtimers waaronder enkele uit WOI zijn te zien in de static show.
 2. Static tentoonstelling 200 vliegtuigen. Verdeeld over vier thema’s : WO I, luchtmachtbasis Koksijde, historische vliegtuigen, niet verbonden aan de basis Koksijde en een algemene static.
 3. Luchtdopen. Deelname aan vluchten in historische vliegtuigen!
 4. Wereldoorlog I Dorp. Boeiende ‘living history’ voor jong en oud. Nagespeeld door een 50-tal vrijwilligers onder regie van Koen Vandenberghe.
 5. Beeldende kunst workshops voor gezinnen. Neem samen met je kinderen deel aan de boeiende workshops van de Westhoekacademie Koksijde. Voor alle leeftijden van 10.00 tot 13.00 uur en 14.00 –18.00 uur.
 6. Expositie ‘100 jaar jachtvliegtuig’ – ‘Vliegveld Ten Bogaerde van ’14 tot 18’. Rijk geïllustreerde fototentoonstelling over de geschiedenis van Ten Bogaerde en de evolutie van het jachtvliegtuig. Met aandacht voor zes belangrijke piloten.
 7. Cine Martiko. Een bioscoop die van dorp tot dorp reist met een uniek filmprogramma. Ciné Martiko maakte speciaal voor Fly In Koksijde een selectie aan korte films over WOI en vliegtuigen. Voor kinderen is er Martiko for kids.
 8. Herdenkingsplechtigheid. Serene plechtigheid met kransneerlegging, zondag 5 juli om 11.00 uur op het graspleintje naast het 40e smaldeel.
 9. Ballonvluchten. Op beide dagen vanaf 19.30 uur met de installatie van de ballons. Opstijgen van 20.00 tot 21.15 uur.
 10. Balloon night glow show. Een onvergetelijk lichtspektakel met muziek en luchtballonnen in het donker op het strand ter hoogte van Ster der Zee, zaterdag  juli om 22.00 uur.

Fly In Koksijde praktisch: 

Openingstijden 

 •  Zondag 5 juli van 10.00 tot 18.00 uur. 
 • Zaterdag 4 juli van 10.00 tot 20.00 uur (kassa gesloten om 18.00 uur).

Bereikbaarheid

 • Met auto: de afstand van Utrecht naar Koksijde is ongeveer 220 km. Parkeren kan op de publieksparkeerplaats (€1,-) op militair domein Koksijde-Dorp. Voorzieningen voor mindervaliden aanwezig.
 • Openbaar vervoer: kusttram tot halte Ster der Zee + gratis shuttle, lijn bus nr. 68 en 69, halte Zeelaan, trein: gratis shuttle.

Tickets en prijzen  

 •  Gratis voor kinderen tot en met 14 jaar (voor bezoekers ouder dan 14 jaar geldt het volwassentarief ).
 • €12,- voor een dagticket op zaterdag of zondag (of €10,- in de voorverkoop tot uiterlijk 3 juli 2015 in de VVV-kantoren of online).

Voor meer informatie: www.flyinkoksijde.be of via Toerisme Koksijde-Oostduinkerke: Infokantoor Koksijde, Zeelaan 303, 8670 Koksijde, T 058 51 29 10, www.koksijde.be