Europese cruise industrie in volle vaart: 5.5 miljoen cruisers in 2010

15 juni 2011

Volgens vandaag gepubliceerde cijfers van de European Cruise Council, blijft de cruise industrie een belangrijke bijdrage leveren aan de Europese economie. Costa Crociere S.p.A. is marktleider met 2.15 miljoen gasten.

Vandaag vond in Brussel de officiele presentatie plaats van de European Cruise Contribution, een rapport van de European Cruise Council. De cruise industrie is de enige sector binnn het toerisme dat nog substantiële groei doormaakt: vorig jaar cruisten 5.5 miljoen Europeanen, een groei van 10%. Inmiddels komt dat neer op 30 procent van het totale aantal cruisepassagiers.

Ook kijkend naar vertrekken uit Europese havens bleef de groei er in met 7.2 procent. De impact op de Europese economie bedroeg 35.2 miljard euro. Europese scheepswerven profiteren van deze groei met de bouw van 23 nieuwe cruiseschepen tussen 2011 en 2013. De gehele cruise industrie zorgt voor ongeveer 300.000 Europese banen.

Costa Crociere S.p.A. is de nummer 1 maatschappij en een van de drijvende krachten achter deze groeicijfers. ‘Ondanks het feit dat de economische situatie niet gunstig is, blijft het cruisen in Europa een groeimarkt en speelt de industrie een belangrijke rol op het gebied van werkgelegenheid. In 2010 ontving Costa meer dan 2 miljoen gasten en genereeerde alleen al in thuisland Italië een economische impact van € 2.2 miljard,’aldus Costa Crociere S.p.A.President Gianni Onorato.

De Costa Crociere S.p.A. group bevestigt het Europese leiderschap met de merken Costa Cruises, Aida Cruises voor de Duitstalige markt en Iberocruceros voor de Spaanse en Portugese markt. De vloot bestaat momenteel uit 26 schepen. Op 2 juli dopen zij het vijftiende schip van de vloot van Costa en het 27e van de Group. Op zaterdag 2 juli wordt de Costa Favolosa in Triëste gedoopt. De doop is een officiëel onderdeel van de vieringen ter gelegenheid van het 150 jarig bestaan van de eenheid van Italië,

Zie ook www.europeancruisecouncil.com. Informatie over Costa Cruises op www.costacruises.nl

Over Costa Cruises:
Costa Crociere is Europa’s nr. 1 cruisemaatschappij. Al meer dan 60 jaar bevaren Costa’s schepen de wereldzeeën, leveren het beste op het gebied van Italian Style, gastvrijheid, gastronomie en bieden ultieme droomvakanties op het gebied van plezier en ontspanning. De vloot bestaat uit 14 schepen, alle varend onder de Italiaanse vlag en elk met specifieke eigenschappen en een unieke stijl: samen bieden zij elk jaar de kans om 250 verschillende bestemmingen te bezoeken in het Middellandse Zeegebied, Noord-Europa, de Baltische Zee, het Caribisch gebied, Zuid Amerika, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verre Oosten en de Indische Oceaan. Nog twee schepen zijn bij Fincantieri besteld en worden afgeleverd in 2012.

Costa Crociere is RINA gecertificeerd (Italiaans Scheeps Register) met BEST4, een systeem op basis van vrijwillige certificatie en naleving van de hoogste standaard op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid (SA 8000, uitgegeven in 2001), milieu (UNI en ISO 14001, 2004), veiligheid (OHSAS 18001, 2007) en kwaliteit (UNI en ISO 9001, 2008). Costa Cruises is de officiele partner van het WNF Italië op het gebied van de bescherming van het Middellandse Zeegebied sinds 2005. Alle schepen van de Costa vloot hebben een RINA Groene Ster certificatie waarmee wordt gewaarborgd dat de schepen volgens de hoogste milieu eisen en standaards opereren. In de ‘Global Reputation Pulse’2009 heeft Costa in een internationale studie naar reputatie (op het gebied van vertrouwen en aanzien) de eerste plaats toegekend gekregen van Italiaanse service organisaties. Bij dit onderzoek waren 600 bedrijven in 32 landen betrokken.

Met een omzet van ongeveer 3 miljard euro en 2.15 miljoen gasten in 2010, is Costa Crociere S.p.A. de grootste Italiaanse reis organisatie en omvat de merken Costa Cruises, AIDA Cruises en Iberocruceros. De Costa group bezet een tiende plaats op het gebied van winstgevendheid en een 65e plaats op het gebied van verkoop in een onderzoek van Mediobanca, waarbij 3700 Italiaanse bedrijven met tenminste 50 miljoen euro omzet zijn onderzocht. Costa Crociere S.p.A. is onderdeel van Carnival Corporation & plc (NYSE/LSE: CCL; NYSE:CUK), ’s werelds grootste cruise organisatie.