Grootste apenfossiel ooit ontdekt op Barbados

1 april 2014

In het noorden van het Caribische eiland Barbados zijn amateur paleontologen op een apenfossiel gestuit. Een team van wetenschappers maakt vandaag bekend dat het gaat om een uiterst spectaculaire vondst van vermoedelijk het grootste apenfossiel ooit gevonden.

Het fossiel heeft door de wetenschappers de naam Magna Chlorocebus Sabaeus Ridiculum gekregen. Deze naam verwijst naar de inheemse Green Monkey die nog steeds veelvuldig op het eiland voorkomt. De wetenschappers zijn van mening dat
het fossiel een verre voorvader is van deze Green Monkey.

Dat het fossiel op Barbados is ontdekt is niet zo heel verrassend. Het eiland staat dan misschien voornamelijk bekend als tropisch vakantieparadijs, maar er zijn vaak evenveel fossielenzoekers als strandliefhebbers te vinden. Bijna 85% van het eiland bestaat namelijk uit sedimentaire gesteenten van verschillende Pleistocene tijdperken. Barbados is als enige van de Benedenwindse Eilanden geen vulkanisch eiland maar een koraaleiland, gevormd door het opschuiven van de Zuid-Amerikaanse continentale plaat onder de Caribische plaat. In het dikke pleistoceen kalksteen zijn overal fossielen te zien, tot zelfs in de bouwstenen van woningen en bedrijven aan toe.

Naast de grootte van de vondst is het ook uniek dat het een fossiel van een landdier betreft. De wetenschappers denken dan het fossiel afkomstig is uit de door tektonische krachten opgeduwde Zuid-Amerikaanse continentale plaat. Het beest leefde vermoedelijk zo’n 35 miljoen jaar geleden. Bijzonder is dat het fossiel een zeer gedetailleerd beeld geeft van hoe de aap er uit heeft gezien.

Kijk hier naar een foto van Magna Chlorocebus Sabaeus Ridiculum, het grootste apenfossiel ooit gevonden.

Algemene toeristische informatie over Barbados is te vinden op www.visitbarbados.nl of www.visitbarbados.be. Vind ons ook op Facebook www.facebook.com/BarbadosNL en Twitter www.twitter.com/BarbadosNL