Het Caribische eiland Barbados: daar moet op gedronken worden!

13 oktober 2010

Rum: De beste uitvinding van Barbados

Barbados staat bekend als hét rum-eiland van de Caribbean. De oudste rum ter wereld is afkomstig van Barbados. Het wordt daarom niet voor niets de beste uitvinding van het eiland genoemd.

Rum wordt al meer dan 350 jaar geproduceerd in Barbados. Pas in 1703, toen Mount Gay Rum begon met het produceren van de oudste rum die we nu kennen, werd Barbados gezien als dé geboorteplaats van rum.

Mount Gay rum
Mount Gay is de rum die de rum heeft uitgevonden. Het is afkomstig van Barbados en wordt al sinds 1703 met veel liefde gemaakt. Nog steeds worden op het eiland geteelde suikerriet en oude rumvaten van Amerikaans eiken gebruikt. Mount Gay maakt twee varianten van de wat lichtere Eclipse, een zilveren en een gouden versie. Bij liefhebbers is de Extra Old populair vanwege de rijke en complexe smaak. Tot de absolute top behoort 1703, een naam die verwijst naar de officiële start van Mount Gay Rum en een ode is aan de kunst van het rijpen in eikenhouten vaten. De rums van Mount Gay zijn vermaard en hebben al veel internationale prijzen in de wacht gesleept.

Barbados biedt ook rumtours voor de toeristen om een vakantie op Barbados compleet te maken. De volgende tours zijn zeker de moeite waard:

Mount Gay Rum Tour
Deze tour biedt eeuwenoude feiten over rum, een fotogalerij, een film presentatie en, niet geheel onbelangrijk, een exotische rum proeverij waar de geheimen van ’s werelds beste cocktails worden prijsgegeven.

Foursquare Rum Factory and Heritage Park
Deze tour wordt gegeven in een moderne rum fabriek waar Heritage Park ontdekt kan worden aan de hand van ambachtelijke winkeltjes, eet- en drinkstalletjes en prachtige tuinen.

Voor de authentieke rum of gewoon een kleurrijke vakantie-cocktail is Barbados de ideale bestemming.

Informatie over Barbados als vakantiebestemming is te vinden op www.visitbarbados.nl. Informatie over Mount Gay rum is te vinden op www.mountgay.com Importeur van deze rum in Nederland is Maxxium.  

Het verschijnsel rum shops

Rum is voor de inwoners van Barbados wat wijn is voor de Fransen, deel van de cultuur. Dit geldt ook voor de ontelbare rum shops; hier vindt het ware Caribische leven plaats,

Rum shops zijn kleine lokale cafeetjes, waar de rum rijkelijk vloeit. Deze rum shops vormen een echt onderdeel van de cultuur op het eiland en bevinden zich in authentieke Bajan chattel houses. De shops zijn in de meest bonte kleuren geverfd en stralen die typische Caribische sfeer uit. Anders dan de naam doet vermoeden verkopen de rum shops niet alleen rum, maar ook lokale lekkernijen (gekookt, gebakken, gefrituurd of gebarbecued) en allerlei andere dranken zoals frisdranken of het lokale bier. Vooral rice & stew, cou-cou en flying fish zijn erg populair.

De Barbados rum shops horen bij de geschiedenis en cultuur van Barbados. Ze bestaan al meer dan 300 jaar en vandaag de dag zijn er meer dan 1500 rum shops verdeeld over het eiland, met minstens één in elk dorp.

De rum shop is ook ‘the place to be’ voor mensen, met welke achtergrond dan ook, om samen te komen en te limen onder de zon. Limen is de Caribische naam voor bij elkaar komen en praten over van alles, zoals sport (voornamelijk cricket), politiek, problemen op het werk of om gewoon even te ontspannen. De uren na het werk en vooral de weekenden zijn de beste tijden om een rum shop te bezoeken. Veel lokale inwoners bezoeken de rum shops in plaats van een bar omdat een rum shop goedkoper is.

Om de echte cultuur van Barbados te ervaren: bezoek een rum shop en drink er één met de Bajans. Geniet van de lokale lekkernijen, speel een spelletje domino’s en ervaar Barbados op een heel andere manier, namelijk Caribbean style.

Algemene informatie over Barbados als vakantiebestemming is te vinden op www.visitbarbados.nl of op de Engelstalige site www.visitbarbados.org

Rum punch: het geheim van de ultieme mix

Dé drank van de Caribbean is natuurlijk rum. Deze drank wordt door de echte liefhebbers puur gedronken, maar de meeste mensen mixen de rum in bijvoorbeeld cocktails of een punch.

De rum punch is de oudste en tevens meest bekende mix waarin rum wordt gebruikt. Dit recept is met de Britten meegekomen naar het Caribisch gebied in de vroege 17e eeuw.

Bajan Rum Punch
Het recept voor de oudste rum punch is afkomstig van Barbados, genaamd de Bajan Rum Punch. Het is een eenvoudige punch en het recept ervan wordt in een leuk rijmpje samengevat: “One of Sour, Two of Sweet, Three of Strong, Four of Weak”. Dit betekent vrij vertaald naar het Nederlands: 1 deel limoensap, 2 delen suiker, 3 delen rum en 4 delen water. Om de punch af te maken wordt het geserveerd met een snufje Angostura Bitters (een kruidendrankje) en nootmuskaat.

Malibu
Malibu rum is een zoete witte rum die ook oorspronkelijk uit Barbados komt. Het belangrijkste kenmerk van deze rum is dat het smaakt naar kokos. Om dat echte Caribische gevoel te ervaren kan Malibu puur, ‘on the rocks’ of in een mixdrank worden gedronken. Een echte Caribische smaakexplosie is een cocktail met Malibu, jus d’orange en ananassap, een echte aanrader.

De ultieme mix is tevens wat Barbados als vakantiebestemming biedt: de mooiste stranden, de beste restaurants, afwisselende natuur, legio sportactiviteiten, kleurrijke cultuur en bovenal een spontane en gastvrije bevolking.

Meer informatie over Barbados als vakantiebestemming op www.visitbarbados.nl