Internationale Maasfietsroute toegetreden tot het Europese fietsnetwerk EuroVelo

14 maart 2019

De in het noordoosten gelegen Franse regio Grand Est vormt het startpunt van de Maasfietsroute die eindigt bij de monding van de Maas in Hoek van Holland. Deze internationale route werd vorige week aangekondigd als nieuwste onderdeel van het gerenommeerde Europese fietsnetwerk EuroVelo.

De toetreding tot EuroVelo betekent dat de Maasfietsroute onder de naam EuroVelo 19 nu behoort tot het selecte netwerk van Europese langeafstandsroutes. De Maasfietsroute is een internationale fietsroute langs de rivier de Maas. Deze ontspringt in de Franse Vogezen op het plateau van Langres. De Maasfietsroute start iets verderop in het Franse dorp Pouilly-en-Bassigny en biedt prachtige vergezichten. Stroomafwaarts ligt Domremy-la-Pucelle, de geboorteplaats van de Franse heldin Jeanne d’Arc. Een break in Verdun biedt de mogelijkheid om de ondergrondse gangen van de Citadel te bezoeken, die een belangrijke rol speelden tijdens de Slag om Verdun in de Eerste Wereldoorlog. Voor zoetekauwen is het de moeite waard om binnen te kijken in de fabriek Dragées Braquier, beter bekend als de suikerboonfabriek, waar sinds 1783 deze specialiteit van Verdun wordt gemaakt. Via Sedan zet de route zich voort richting de Ardennen en de Belgische grens. Omgeven door citadellen en steile rotswanden, loopt de fietsroute verder via vestingstad Namen, het fort van Huy en Luik richting de Vlaamse provincie Limburg. Eenmaal over de Nederlandse grens worden fietsers beloond met het prachtige uitzicht over onder meer het Rivierpark Maasvallei, het vestingstadje Grave en de Biesbosch, eindigend op het strand van Hoek van Holland.

Afgelopen vrijdag 8 maart werd de Maasfietsroute op de Toerisme Fiets Dag officieel aangekondigd als onderdeel van het Europese fietsnetwerk. Het initiatief voor deze route werd al in 2010 genomen toen de gemeenteraad van Venlo de mogelijkheden onderzocht voor fietsroutes langs de Maas. Het idee om een internationale Maasfietsroute te creëren werd in 2012 door 41 Nederlandse, Franse en Belgische partners gesteund. Van de bron in de Vogezen tot de monding in Hoek van Holland voegt de EuroVelo 19 zich samen met drie andere EuroVelo-routes. De route verbindt maar liefst 1152 km aan fietsroutes langs alle charmante Maasdorpjes in Frankrijk, België en Nederland. De Maasfietsroute is toegankelijk is voor recreatieve en sportieve fietsers.

EuroVelo is opgericht in 1995. Het Europese fietsroutenetwerk verbind 16 hoogkwalitatieve lange afstand fietsroutes van meer dan 70.000 km. Voor het eerst in drie jaar is er een nieuwe route toegevoegd aan het netwerk. Voor meer informatie zie www.eurovelo.com. Voor meer informatie over de fietsroute zie www.maasfietsroute.eu