Istrië blijft verrassen als culinaire bestemming in opkomst

27 mei 2010

Istrië blijft verrassen als culinaire bestemming in opkomst

De Istrische keuken is een smakelijke weerspiegeling van een kleurrijke geschiedenis: mediterraan met Italiaanse, Oostenrijkse en Slavische invloeden.

Fantastisch bewaard gebleven Romeinse en Byzantijnse nederzettingen, middeleeuwse burchtstadjes, concerten in Weense stijl, overvloedige zeevruchten uit kristalhelder water, kostbare truffels, prosciutto en wild, traditionele maaltijden volgens zorgvuldig bewaakte recepten, über trendy restaurants met traditionele gerechten in een modern jasje, prijzenwinnende wijnen.. heden en verleden gaan ook in het culinaire Istrië hand in hand.

Een keuken van de kust en de keuken van het binnenland
De huidige Istrische keuken is een ode aan lokaal verbouwde en geoogste ingrediënten, eenvoudig bereid en in het seizoen. De heldere kustwateren voorzien in een overvloed aan vis en schaaldieren. Deze worden vaak in Venetiaanse stijl geserveerd, met pasta of rijst. Het binnenland van Istrië kent een typische keuken, waarvan het beroemdste ingrediënt de truffel is. Van augustus tot mei zijn verse truffels beschikbaar, maar de witte truffel tussen september en december. Deze komt het best tot z’n recht in eenvoudige gerechten als fritaja (lokale pasta), ei of polenta.

Koken met de ‘peka’
De peka is een zeer typische manier van eten bereiden, dat oorspronkelijk in het binnenland van Istrië is ontstaan. De peka is een grote pot van klei die gewoonlijk in het midden uitloopt in een smalle uitloop. De pot wordt gevuld met vlees of vis en aardappelen en groenten. Vervolgens wordt de pot begraven onder gloeiend hete kolen, terwijl het gat onbedekt blijft. Deze methode van langzaam stoven garandeert heerlijk mals vlees en een prachtige mix van smaken. Hoewel in het binnenland ontstaan, zijn er ook visrestaurants aan de kust met een peka.

Kijk op www.istria-gourmet.com voor alle informatie over de bijzondere culinaire aspecten van Istrië. Op www.istra.com staat algemene toeristische informatie.