Istrië stoot witte truffel van onbereikbare troon

1 september 2008

Istrië stoot witte truffel van onbereikbare troon

Het hele jaar door worden in Istrië truffels gevonden, maar het najaar staat in het teken van de koning der truffels: de witte truffel. Deze truffel staat alom bekend om zijn verfijnde aroma en smaak, maar nog meer om de astronomische prijs. In Istrië zijn truffels, óók de witte, niet alleen voor de elite.

In Istrië worden veel soorten truffels gevonden. De meest wijd verspreide en dus ‘gewone’ is de Tuber Brumale. Deze zwarte truffel wordt vooral in de winter gevonden en komt veel voor in Zuid-Europa. Hij wordt nogal eens verward met de Tuber Melanosporum. Deze wordt ook vooral in de winter gevonden en is dankzij de verfijnde smaak in Frankrijk de populairste truffel. Dan is er nog de Tuber Aestivum. Deze komt ook vaak voor en kan eigenlijk bijna het hele jaar gevonden worden. De onbetwiste koning der truffels is echter de Tuber Magnatum Pico, ofwel de witte truffel. Deze wordt alleen in Italië en Istrië gevonden en kan zijn gewicht in goud waard zijn, zoals vorig jaar het geval was toen het aanbod klein was door een tegenvallende ‘oogst’.

Vroeger werd het grootste gedeelte van de Istrische truffeloogst opgekocht door zwarthandelaren om vervolgens over de grens als Italiaanse truffel tegen de hoofdprijs over de toonbank te gaan. Aan deze komt langzaam een eind dank zij de toename van het aantal goede restaurants in Istrië. Veel van deze restaurants zijn zeer vernieuwend en laten zien hoe oneindig de mogelijkheden met truffels zijn; ze worden zelfs tot in het dessert verwerkt. In Istrië wordt het belangrijk gevonden om af te rekenen met het onbereikbare en exclusieve imago van de witte truffel door het gewoon voor redelijke prijzen op de menukaart te zetten. Voor de fijnproever is dan ook geen bestemming zo geschikt als Istrië; de prijzen zijn nog redelijk, men is al helemaal niet zuinig met de truffels in de gerechten en er zijn overal sfeervolle adresjes in het binnenland om te verblijven.

Meer informatie op www.istria.hr en www.istria-gourmet.com