Istrische keuken laat andere mediterrane landen ver achter zich

26 juni 2009

Istrische keuken laat andere mediterrane landen ver achter zich

In Kroatië gaat men uit van een toptent als er veel Italiaanse kentekens voor de deur staan. Dat is zeker het geval nu bij restaurant Damir i Ornela in het Istrische Novigrad, nadat ze in Italië het Mediterrane Landen Tournooi van een bekend kookprogramma op RAI uno hebben gewonnen.

Het programma ‘La prove della cuoco’ op de Italiaanse zender RAI UNO, organiseerde dit jaar voor de tweede keer een mediterrane landen toernooi. Veertien landen en culturen werden uitgenodigd hieraan deel te nemen. Deze landen verstrekten aan de producers een lijst met hun beste restaurants, waarna deze allemaal anoniem bezocht werden. Het familiebedrijf Damir i Ornela uit Novigrad (Istrië) werd als beste Kroatische restaurant geselecteerd en moeder Ornela en dochter Mattea kwamen naar de studio om hun culinaire kunsten voor het publiek en een panel van culinaire experts te vertonen. Deze waren uitermate te spreken over het gebruik van originele istrische ingrediënten zoals kreeft, inktvis, truffels en Istrische olijfolie. Mattea maakte indruk door haar manier van vis schoonmaken en fileren en werd zelfs vergeleken met een sushimaster.

In totaal moest het duo zich in zes afleveringen bewijzen, en elke keer kregen ze een meerderheid van de stemmen. In de finale moesten ze het opnemen tegen Spanje en wonnen ze met een overweldigende meerderheid van 62 procent. Vorig jaar won restaurant Kukuriku, uit de naast Istrië gelegen regio Kvarner. Het is maar de vraag of Kroatië volgend jaar weer mee mag doen want het is duidelijk dat Kroatië in gastronomisch opzicht in het Middellandse Zee gebied geen concurrentie heeft.

Kijk op www.istria-gourmet.com voor culinaire informatie over Istrië. Algemene informatie over Istrië op www.istra.hr