Istrische olijfolie bejubeld en bekroond

27 mei 2010

Istrische olijfolie bejubeld en bekroond

In de Romeinse tijd werd de olijfolie uit Istrië gezien als de meest exquise olie van het Romeinse Rijk, waarmee alle andere olijfoliën werden vergeleken.

Istrië is serieus bezig deze glorieuze tijden weer te laten herleven. Het heeft daarvoor ook alle ingrediënten in huis: fantastische klimaatomstandigheden en ideale bodemstructuur, goede ligging, kennis en gekwalificeerd personeel. Ook de olijfolie industrie in Istrië moest nog meer inzetten op autochtone soorten. Daartoe zijn een miljoen typisch Istrische variëteiten geplant, zoals de bjelica, karbonaca, buža en rosinjola.

Olijfoliebijbel
Dat deze aanpak succes heeft mag blijken uit het feit dat het aantal vermeldingen van Istrische olijfolie in de olijfoliebijbel ‘l’Extravergine’ blijft toenemen en dat ook de kwaliteit in het algemeen als zeer hoog wordt beoordeeld. Sterker nog, na Toscane kent Istrië zelfs de meeste topolijfolie producenten per vierkante kilometer ter wereld.

Olijfolie routes
Bij een aantal olijfolie producenten is het mogelijk een kijkje in de keuken te nemen. Deze zijn te vinden op www.istria-gourmet.com Dit zijn vaak kleinschalige familiebedrijven, die de bezoeker de gelegenheid geven verschillende oliën te proeven. Er wordt natuurlijk ook uitgelegd hoe olijfolie het best geproefd kan worden en natuurlijk wordt het productieproces uitgelegd.

Algemene toeristische informatie over Istrië is te vinden op www.istra.hr