Join de lekkerste Caribbean party van het jaar: Crop Over Barbados

30 juni 2016

Rihanna’s favourite, het Bajan Crop Over festivalseizoen op Barbados is los. Dat betekent 8 weken lang een explosie van kleur, calypso, soca-muziek, cuisine en carnavalskostuums, in 2016 extra bijzonder omdat het eiland 50 jaar onafhankelijkheid viert van het Verenigd Koninkrijk.

Crop Over is het eilandfeest met roots in het plantageverleden, het festival begon ooit in de 16e eeuw om de suikeroogst te vieren toen Barbados ’s werelds grootste suikerproducent was. Destijds had elke plantage zijn eigen oogstfeest bij de molens waar de oogst werd verwerkt. Op het hoogtepunt van de suikerrietindustrie stonden er 500 windmolens op het eiland en had Barbados de hoogste molendichtheid ter wereld, na Nederland.

Het zomerfestival begint eind juni dan ook met het ceremoniële ‘Delivery of the last canes’, de laatste suikerrietoogst, om daarna toe te werken naar de grote veren- en glitterclimax: Grand Kadooment. De Crop Over highlights voor een ‘hot weekend’ Barbados:

Foreday Morning Jam
Foreday Morning Jam is een groot straatfeest om je onder te dompelen in een bad van modder en body-paint in de straten van hoofdstad Bridgetown. Dit is in feite het voorspel voor de Grand Kadooment viering. Start rond 23.00 uur tot de zon opkomt. Daarna ga je direct door naar de Bridgetown market, de grootste streetfair van het eiland. Vrijdag 29 juli 2016.

Crazy Calypso
De dag erna is de Pic-O-De Crop Calypso wedstrijdfinale. Calypso en het Crop Over festival gaan hand in hand, met Party Monarch als een van de grootste calypso-evenementen waar calypsospelers strijden om de titel Party Monarch. Zaterdag 30 juli 2016.

Grand Kadooment
Na maanden feesten is daar Grand Kadooment Day als explosieve finale en energiek volksfeest met vaak als celeb gast: Rihanna. Dans op soca muziek, vergaap je aan kleurrijke kostuums en voel de beats. Altijd de eerste maandag van de maand augustus, dit jaar op 1 augustus 2016.

Doe de Wuk-up
Crop Over is niet compleet zonder de Wuk-Up, de Barbadiaanse vorm om te dansen op soca muziek, afkomstig uit Afrika. Beweeg je heupen in cirkelvormige beweging met iemand voor je die dezelfde beweging maakt. Wuk up is voor mannen en vrouwen.

Streetfood Barbados
Geen festival zonder food en drinks. De drie Crop Over drankjes: de wereldvermaarde Barbados rum punch, verfrissend kokosnootwater en een Mauby, een populaire, bitterzoete Caribische frisdrank gemaakt van boomschors. Als snack eet je een ‘Flying Fish Cutter’, een typische Barbadiaanse soort sandwich die goed smaakt bij Cuz Fish Shack.

De Crop Over agenda 2016: http://www.ncf.bb/crop-over-2016/ en op Crop Over op Facebook: https://www.facebook.com/Barbados.Crop.Over.Festival

Algemene informatie over Barbados op www.visitbarbados.nl