Kastelen met extra’s in Guernsey

19 mei 2011

Volgens een onderzoek van VisitBritain is ‘kastelen bezoeken’ de belangrijkste reden voor de toerist het Verenigd Koninkrijk te bezoeken. Dit kan ook goed op het met een heerlijk klimaat gezegende Guernsey.

Meer dan 10.000 buitenlandse toeristen kregen een lijst met 18 dingen die in Engeland gedaan kunnen worden. Zij werden gevraagd datgene te kiezen wat zij het liefst zouden willen doen of zien wanneer ze in Engeland zijn. De top 3 van de uitslag bestond geheel uit het bezoeken van kastelen.

Kastelen zijn overal te vinden in het Verenigd Koninkrijk en zo ook op het Kanaaleiland Guernsey. Hoewel Guernsey een autonoom land is behoort het wel tot de Engelse kroon. Het is gunstig gelegen voor de kust van Frankrijk waardoor het klimaat er gemiddeld een paar graden hoger is dan op het vaste land. Guernsey is dus een zeer veelzijdige bestemming die zeker voldoet aan de wensen van de toerist, namelijk kastelentours.

Het meest indrukwekkend is Castle Cornet, een fort in de haven voor hoofdstad St. Peter Port. Het kasteel kent een rijke historie en huist tegenwoordig diverse musea. Van een heel andere orde is het schitterende Sausmarez Manor. Een historisch huis dat opvalt dankzij de prachtige gevel afkomstig uit de Queen Anne Colonial architectuur.

Kortom, Guernsey is zeker ook een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in historische architectuur maar daarnaast wil genieten van een heerlijk klimaat en Franse invloeden.

Algemene toeristische informatie over Guernsey is te vinden op www.visitguernsey.com

Castle Cornet

Castle Cornet is een belangrijke historische attractie op het Kanaaleiland Guernsey. Door de strategische ligging is Guernsey door de eeuwen heen vaak belaagd en Castle Cornet geeft een indrukwekkend beeld van de woelige historie.

Het kasteel is gelegen in de hoofdstad St. Peter Port en ligt op een strategische locatie aan de ingang van de haven. Het kasteel werd gebouwd tussen 1206 en 1256 maar werd in de loop der tijd verder uitgebouwd en versterkt toen de dreiging van de Fransen groter werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de Duitse bezetters er gebruik van.

Meerdere musea
In 1960 eindigde de carrière van Castle Cornet als militair fort en begon als toeristische attractie. Het huist nu diverse musea. Een ervan duikt in de rijke historie van het kasteel zelf, daarnaast is er o.a. een maritiem museum dat ingaat op het rijke scheepvaartverleden van Guernsey.

Het kasteel is niet alleen interessant vanwege zijn historie, maar achter de stenen muren schuilen ook nog eens prachtige tuinen die zeker een bezoek waard zijn. Net zoals de museumwinkel en café Lambert waar een hapje en een drankje genuttigd kunnen worden.

Theater
Onder de naam ‘Living History’ wordt van mei tot september elke dinsdag t/m zaterdag om kwart over twaalf (direct na de gun ceremony) twintig minuten durende toneelstukken opgevoerd die belevenissen uit vervlogen tijden doen herleven. In de maand augustus worden er ook nog theatershows opgevoerd in het kasteel. Dit jaar staat Shakespeare centraal en Castle Cornet is daar de ideale locatie voor. De uitstraling van het kasteel in combinatie met de romantiek van Shakespeare zorgt voor een onvergetelijk spektakel.

Castle Cornet is dagelijks geopend van april t/m oktober, van 10:00 tot 17:00 uur. Uitgebreide informatie over de geschiedenis van Castle Cornet, de theateruitvoeringen en de musea is te vinden op www.museums.gov.gg. Algemene toeristische informatie over Guernsey is te vinden op www.visitguernsey.com

Griezelen in Guernsey

Sausmarez Manor is een prachtig historisch pand dat dateert uit de 13e eeuw. Het heeft de bezoeker veel te bieden waarvan de ghost tours toch wel het meest spectaculair zijn.

Sausmarez Manor wordt beschouwd als één van de meest ‘haunted houses’ in het Groot-Brittannië. Het huis werd oorspronkelijk rond 1200 gebouwd dus sommige geesten zijn al aardig oud. Het huis is grotendeels in bezit geweest van de familie de Sausmarez, seigneurs van het eiland. De titel bestaat niet meer maar de flamboyante nazaat en eigenaar Peter de Sausmarez, gaat maar al te graag samen met zijn bezoekers op zoek naar ronddwalende geesten. Dit kan in een groep maar ook voor bijvoorbeeld twee personen. Hij vertelt daarbij over de interessante geschiedenis van zijn voorvaderen.

Het pand is overigens niet alleen interessant vanwege de dwalende geesten, maar de voorgevel is ook erg indrukwekkend. Het is afkomstig uit de Queen Anne Colonial architectuur in Engeland. Deze stijl werd vooral gebouwd tussen 1714 en 1780. Daarnaast beschikt het manor over een indrukwekkend sculpturepark. Prachtige sculpturen van kunstenaars uit de gehele wereld kunnen niet beter tot hun recht komen dan in de weelderige subtropische tuin rondom het kasteel.

Daarnaast vindt elke zaterdagochtend de Farmers Market plaats, een zeer lokaal gebeuren waar boeren groente, vers fruit tot kippen aan toe verkopen. Zeker niet te missen.

Uitgebreide informatie over Sausmarez Manor op http://www.sausmarezmanor.co.uk/ Algemene toeristische informatie over Guernsey is te vinden op www.visitguernsey.com