KLM weer naar Rwanda: gezond op reis naar het land van de duizend heuvels

8 augustus 2020

Nu de eerste fase van de heropenstelling voor buitenlandse bezoekers in Rwanda probleemloos is verlopen is Kigali International Airport begin augustus volledig heropend voor internationale (lijn)vluchten. KLM hervat op 7 augustus a.s. haar reguliere vluchten naar de Rwandese hoofdstad Kigali. Aanvankelijk een wekelijkse vlucht en in september op te schalen naar meerdere per week.

Voor Afrika-fans en liefhebbers van wildlife is dit geweldig nieuws. Immers, Rwanda is door haar bijzondere geografie en haar dierenpopulatie een unieke bestemming op het Afrikaanse continent. Niet alleen vind je nergens ter wereld zo veel verschillende primatensoorten bij elkaar, niet minder dan 14 soorten, maar is Rwanda het thuis van de zeldzame berggorilla’s. Voeg daarbij het spotten van de “Big Five” in Akagera NP, het watersport- en outdoor-paradijs Lake Kivu en de ongeëvenaarde cultuurhistorie en je begrijpt waarom Rwanda bovenaan veel “to visit-lijstjes” prijkt.

Hygiëne en veiligheid voorop
Rwanda is een land dat gelukkig niet gebukt gaat onder massatoerisme. Het land kan in alle rust – ook in de nieuwe realiteit – ontdekt worden. Om buitenlandse bezoekers meteen in staat te stellen de ongeëvenaarde natuur en dierenwereld te laten (her)ontdekken heeft het land een omvangrijk pakket aan hygiëne- en veiligheidsmaatregelen genomen naar de richtlijnen van de wereld gezondheidsorganisatie WHO en de wereld toerisme organisatie UNWTO.

Reizigers dienen een uiterlijk 72 uur voor vertrek afgenomen negatieve Covid-test (door een ISO-gecertificeerde organisatie) in hun thuisland te kunnen overleggen bij aankomst in Rwanda. Na aankomst op de internationale luchthaven van Kigali zal nog een Covid-test afgenomen worden. Voor reizigers die in hun thuisland geen test konden afnemen bestaat in Rwanda de mogelijkheid om direct na aankomst twee tests te doen; de eerste bij aankomst en de tweede PCR-Test 48 uur daaropvolgend.

Alle tests worden op continue basis afgenomen op Kigali International Airport. Nadat dit is gedaan wachten reizigers de uitslag af in een van de gecertificeerde hotels in de hoofdstad Kigali. Hiertoe is keuze van budgethotels tot 5-sterren hotels. De hotelovernachtingen zijn voor rekening van de reiziger en kunnen vanzelfsprekend vooraf (online) geboekt worden. In het geval een reiziger positief test volgt terstond medische zorg en kan deze met inachtneming van het MedEvac-protocol terugreizen naar het thuisland.

Praktische richtlijnen ter voorkoming van infecties
Het dragen van mond- en neusbescherming is in Rwanda verplicht. Daarbij wordt regelmatig desinfecteren van de handen geadviseerd. Er geldt een social distancing regel van tenminste één meter. Toeristische bedrijven controleren bij aankomst de lichaamstemperatuur van hun gasten. Betalingen dienen zo veel mogelijk contactloos gedaan te worden.

Aangepaste regels in nationale parken
De bescherming en het welzijn van de in groten getale in Rwanda levende primaten vormt een essentieel onderdeel van de richtlijnen. Zo dienen toeristen tenminste tien meter afstand te bewaren tot de primaten in Nyungwe Forest National Park en Volcanoes National Park.

De grootte van de groepen bij geliefde tochten zoals safari’s of gorilla trekkings zijn voor het welzijn van mens en dier verkleind. Gorilla trekkings worden nu met maximaal zes personen uitgevoerd en voor de duur van maximaal één uur. Voor het bezoek aan golden monkeys (gouden meerkatten) geldt een maximum van twaalf personen en voor chimpansee trekkings is dit acht personen.

Alle actuele informatie en de hygiëneprotocollen in Rwanda zijn te vinden op https://www.visitrwanda.com/rwanda-reopens/.
Algemene reisinformatie vindt u op www.VisitRwanda.com

Foto leeuwen: Richard Terborg