Korea: mix van modern & traditie, natuur & cultuur

11 februari 2021

Steeds meer Nederlanders ontdekten de laatste jaren Zuid-Korea. Nederland neemt een speciale plek in het hart van de Koreanen in. Wij vertellen je waarom en daarnaast geven we je 5 Korea funfacts. En waarom Korea zo makkelijk te bereizen is.

Hoofdstad Seoul – moderne metropool met een tweeduizend jaar oude geschiedenis

Aan de oevers van de rivier Han ligt de hoofdstad én aanvlieghaven van Zuid-Korea. Waar een rijke geschiedenis en high tech elkaar omarmen. Gelegen tussen de 2 mooiste paleizen van de stad (ook een bezoek waard!) moet een bezoek aan Bukchon Hanok Village op het programma staan. Hier dwaal je door 6 eeuwen geschiedenis tussen de woningen van steen, hout, aarde en rijstpapier waar nog nakomelingen van de Joseon-dynastie wonen. Deze langstdurende dynastie uit de geschiedenis, is bepalend geweest voor de Koreaanse cultuur en gedachtengoed. Met alleen al het bewonderen van alle Joseon-dynastie pronkstukken kan een beetje cultuurfervent minimaal een week vooruit.

Bukchon Hanok Village

Oude hoofdstad Gyeongju

De stad Gyeongju was de hoofdstad van het Silla koninkrijk dat van de 7e tot en met de 9e eeuw over grote delen van Korea heerste. Het historische deel staat sinds 2000 op de UNESCO lijst en is een compleet openluchtmuseum boordevol tempels, pagodes en de boeddhistische beelden. Het stadscentrum is compact genoeg om alle bezienswaardigheden te kunnen belopen maar een fiets huren is ook een leuke optie. Fiets bijvoorbeeld door het groene Tumuli park en bekijk de 23 tombes van de leden van de Koninklijke Silla familie. Sluit de dag af zoals de Koreanen doen en ga naar de Anapji rivier om te picknicken en mensen te bekijken.

Anapji rivier

Nog veel meer UNESCO wereld erfgoed

Op de lijst met werelderfgoed prijken maar liefst 14 Koreaanse bezienswaardigheden waarvan 13 culturele erfgoederen. Niet ver van Gyeongju vind je bijvoorbeeld de Seokguram Grotto, ook wel de Stenen Boeddha Tempel, een uit stenen gehouwen tempel met een adembenemend uitzicht over de Koreaanse Zee, vooral met zonsopgang. De laatste aanwinst op de UNESCO lijst is Seowon. Een academie die dateert uit de Joseon-dynastie gebaseerd op de neoconfucianistische leer. Een sociale en ethische filosofie waar leren van en interactie met de natuurlijke omgeving weerspiegeld wordt in de bouw en de ligging van de negen gebouwen.Boeddha Tempel Korea

De Koreaanse keuken

De Koreaanse keuken op zich is al een rondreis van smaken: divers, kleurrijk en goed gekruid. Kenmerkend zijn de in zuur ingelegde bijgerechten zoals kimchi – gefermenteerde kool in een saus van o.a. hete peper, knoflook en gember. Populair is de Korean BBQ. Overal zijn barbecue restaurants waar in het midden van de tafel een gat met hete kolen zit waarop je diverse vlees- en vissoorten kunt roosteren. Voor vegetariërs is bibimpbab een uitkomst: een kom rijst met verse groentes, een ei en spicy sauce naar smaak. Klassiekers uit de Oost-Aziatische keuken, zoals dumplings of fish cakes hebben net die perfecte Koreaanse twist. Daarnaast heeft elke regio weer eigen mouth-watering specialiteiten.

Koreaanse keuken

De grens met een glimp van Noord-Korea

Buitengewoon indrukwekkend is een bezoek aan de Koreaanse gedemilitariseerde zone (DMZ) op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Vanuit het Ganghwa Peace Observatory kun je een glimp opvangen van Noord-Korea. Zie ook de beroemde ‘bridge of freedom’ waarover uitgeruilde krijgsgevangenen terugkeerden uit het noorden of de ‘3rd invasion tunnel’, een 1.6 km lange tunnel die Noord-Koreanen groeven tot ver op Zuid-Koreaans grondgebied. Monumenten getuigen van de tragische gebeurtenissen die hebben geleid tot de deling, de Koreaanse oorlog in 1950 en uiteindelijk de huidige situatie.

Korea

Vervoer naar en in Korea

Met Korean Air en KLM vlieg je direct naar de hoofdstad Seoel. Het land van Samsung, K-pop en K-skincare is vijf keer zo groot als Nederland en dus goed behapbaar. Zuid-Korea beschikt over een fantastisch spoorwegnet: Korail. Voor reizen tussen de grotere steden een prima optie en als je het hele land per trein wil ontdekken zijn er verschillende passen te koop. Borden op het station zijn tweetalig. Ook verkeersborden zijn tweetalig dus een auto huren is ook goed te doen. Bijna elke auto beschikt over navigatie. De bevolking is vriendelijk en behulpzaam, echter lang niet altijd tweetalig. Meer informatie op hier

5 funfacts over Korea

  • Eten is heel belangrijk in Korea. Een vraag als ‘hoe gaat het’ betekent eigenlijk ‘heb je gegeten’. Het bekijken van live uitzendingen van etende mensen is booming. Net als food-trends: elk seizoen kent nieuwe voedselexperimenten en hits.
  • Korea heeft een Nederlandse volksheld: Guus Hiddink. Zijn als onhaalbaar geachte opdracht het Koreaanse voetbal naar een hoger plan te tillen leidde tot een ongelooflijke vierde plaats op het WK voetbal in 2002. Zijn heldenstatus duurt tot op de dag van vandaag en de Koreanen hebben hem omgedoopt in Hie Dung-Gu (vrolijk bij de reis naar boven).
  • Een andere bekende Nederlander is Hendrick Hamel. In de 17e eeuw leed hij schipbreuk en na zijn jarenlange verblijf in en uiteindelijke ontsnapping uit Korea was hij in het Europa van die tijd de enige bron van informatie over Korea. Om die reden is hij voor Korea een zeer belangrijke figuur geweest.
  • Koreanen zijn altijd een jaar ouder dan ze werkelijk zijn. Hoe dit kan? Als ze geboren worden, zijn ze al 1 jaar. Sterker nog: op Nieuw Jaar wordt iedereen ook een jaar ouder. Dit betekent dat iemand die twee jaar ouder is dan jij misschien wel dezelfde leeftijd heeft.
  • Is het je wel eens opgevallen? Het lijkt wel of alle mannen in Korea Kim of Park heten. Bijna de helft van de Koreanen heet inderdaad Lee, Park of Kim. De populairste naam is Kim, maar liefst 1 op de 5 Koreaanse mannen luistert naar deze naam.