Lente op Spitsbergen: 24 uur per dag skiplezier

17 februari 2016

Midden in de nacht skiën bij daglicht om daarna warm te overnachten in een ijsgrot. Met een magisch wit landschap, ijsberen en poolvossen als gezelschap. Lente op Spitsbergen betekent sneeuwgarantie en 24 uur per dag verre van mainstream skiplezier met flink wat avontuur.

De lente is misschien wel het beste seizoen om een trip naar de meest noordelijke toeristische bestemming ter wereld te plannen. De temperaturen beginnen te stijgen richting vriespunt, waardoor de kou draaglijker wordt maar het landschap nog maagdelijk wit blijft. Daarnaast is het er vanaf eind april 24 uur per dag licht, wat ervoor zorgt dat je optimaal van het uitzonderlijke landschap geniet. Het maakt april, mei en juni tot de perfecte skimaanden.

Not your ordinary ski-trip
Vergeet skiliften, bewegwijzerde pistes en après-skibars. Skiën op Spitsbergen is in alle opzichten anders en kan alleen onder begeleiding, alleen al vanwege het risico op een close encounter met een ijsbeer. Skiën op Spitsbergen staat voor avontuur en het maken van verse sneeuwsporen door ongerepte, haast onwezenlijke landschappen. Het gevoel om met je ski’s plaatsen te ontdekken waar nog niemand anders is geweest, wordt als de grootste troef ervaren.

Meerdaagse ski-expedities in uniek kader
De pakketten die verschillende touroperators voor skiliefhebbers aanbieden zijn dan ook zeer uitgebreid. Zo kun je via Svalbard Adventure Group een 3-daagse skitrip naar de Russische nederzetting Barentsburg maken. Daar zijn verschillende uitdagende skipistes op 600 en 700m hoogte. Verblijven doe je in het communistisch ogend mijnstadje zelf. De reis naar Barentsburg gaat per sneeuwscooter. Wil je alleen proeven van wat skiën in Spitsbergen betekent, maak dan vanuit hoofdstad Longyearbyen een dagtrip naar de 850m hoge Trollsteinen. De beklimming gebeurt met wandelski’s, de afdaling met alpineski’s.

Een tikkeltje avontuurlijker is het Rando Camp van Svalbard Widlife Expeditions. Met ski’s aan je voeten trekken sneeuwscooters je voort, tot aan de voet van de berg Tellbreen. Om daar je kamp voor de komende 3 dagen op te slaan. Dat betekent overdag skiën door weidse landschappen en stilte totdat ’s avonds het kampvuur aangaat. Kleine bijkomstigheid: ’s nachts moet je om beurt de wacht houden voor eventuele ijsberen.

Per hondenslee langs fjorden en bergen
Naast skiën zijn er talloze andere ‘winterse’ lente-activiteiten op Spitsbergen. Zo is een rit met een hondenslee altijd een schot in de roos. Via Spitsbergen Travel koers je met de hondenslee naar Foxfonna, tot 600 meter hoogte. Terwijl de honden je voorttrekken, passeren imposante bergen, valleien en fjorden de revue. Natuurlijk met het gehuil van de overenthousiaste honden als begeleidende tune.

Overnachten in een ijsgrot
Hoe cool is dat? Wandelen door ijsgrotten kan op Spitsbergen van januari tot en met juni, wanneer de 3000 jaar oude gangen stabiel genoeg zijn door de vrieskou. Via Svalbard Adventure Group kun je de ijsgrot van Tellbreen bezoeken. Je vertrekt met een sneeuwscooter vanuit Longyearbyen via de bevroren Adventdalen en Helvetiadalen tot aan de ijsgrot. Daar wacht een rondleiding in de onderaardse ijsgangen.

Wie geen last heeft van claustrofobie kan zelfs overwegen te overnachten in een ijsgrot nabij de Larsbreen gletsjer.

Meer informatie over Spitsbergen: www.visitsvalbard.com

 

Over Svalbard

Svalbard – de officiële benaming voor Spitsbergen – ligt op breedtegraad 78°N. De IJslanders documenteerden Svalbard al in 1194 als het ‘land met de koude kusten’. Officieel zette de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz het land in 1596 op de kaart als Spitsbergen, naar de puntige bergtoppen op het centrale eiland. De eilandengroep heeft een apart statuut, onder Noors bewind en is rijk aan steenkool. Door de nabijheid van de Noordpool is het eveneens een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek. Meer informatie op www.visitsvalbard.com

Spitsbergen praktisch

Voor een volledig georganiseerde reis kan je in Nederland terecht bij onder meer SNP Natuurreizen (www.snp.nl), Thika Travel (www.thikatravel.com) of Sawadee (www.sawadee.nl)