Leonardo DiCaprio zet zich in voor leeuwen in Malawi

22 december 2017

Na de grootste olifantenverhuizing in de geschiedenis is het Liwonde National Park in het zuiden van Malawi nu aan de beurt om de terugkeer van leeuwen in het uitstrekte nationale park te realiseren. Met de ondersteuning vanuit de Leonardo DiCaprio Foundation is een investering van 1 miljoen dollar (ca. € 900.000) gemoeid.

Malawi leeuw

Dankzij de donatie door de stichting van DiCaprio aan het Lion Recovery Fund krijgt de koning der dieren de noodzakelijke ondersteuning in Malawi en haar drie buurlanden Zambia, Mozambique en Tanzania.

Parkbeheerder African Parks wordt zo in staat gesteld om in Liwonde National Park niet alleen leeuwen te herintroduceren, maar ook om het herstel van het voor de leeuwenpopulatie essentiële ecosysteem voort te kunnen zetten. Het is belangrijk dat in de habitat van de leeuwen voldoende en gevarieerde prooidieren leven. De toeristische sector, met safari en wildlife als kernaspecten, is een belangrijke en groeiende pijler onder de Malawiaanse economie.

Dramatische daling
Gedurende de afgelopen eeuw is de Afrikaanse leeuwenpopulatie gedaald van 200.000 naar iets meer dan 20.000. De toenemende bevolkingsgroei en urbanisatie op het continent, maar ook de illegale stroperij en het gebrek aan goede controle en preventie zijn de oorzaken van de sterke teruggang van de leeuwenpopulatie.

Malawi leeuw

Leeuw cruciaal
De leeuw speelt een cruciale rol in de handhaving van de Afrikaanse biodiversiteit. Tegelijk is het een iconische diersoort, die van oudsher locals en toeristen tot grote verbeelding spreekt. Het Lion Recovery Fund stelt zich ten doel om op termijn de huidige leeuwenpopulatie met factor 3 tot 4 te laten toenemen. Gericht management door de Nationale Parken en ondersteuning van de lokale leefgemeenschappen zijn daarbij randvoorwaarden voor succes, zo stelt het fonds.

Sinds 2015 heeft African Parks Network diverse Malawiaanse nationale parken onder haar beheer, waaronder Liwonde National Park. Aan zowel kwantiteit als variëteit van de wildstand in de parken wordt continu gewerkt. Eerder dit jaar werden vier cheeta’s geïntroduceerd in het park. Ook werden er de afgelopen twee jaar in totaal 520 olifanten uit het Liwonde Nationaal Park en het Majete Wildlife Reserve verhuisd naar een nieuw onderkomen in Nkhotakota Wildlife Reserve.