Malawi verwelkomt dertien giraffes

21 december 2018

Vorige maand zijn dertien giraffes met succes geïntroduceerd in het Majete Wildlife Reserve in het zuiden van Malawi. De komst van deze prachtige dieren is een nieuwe fase in het omvangrijke reallocatieprogramma van de Malawiaanse overheid.

Majete Wildlife Reserve wordt met veel succes beheerd door non-profitorganisatie African Parks in samenwerking met Malawi’s Department of National Parks and Wildlife (DNPW). Hierdoor is de illegale stroperij teruggedrongen en worden talrijke diersoorten met succes in het nationale park geherintroduceerd.

giraffes

Verhuizing
Na maanden van plannen werd in drie dagen tijd een ​​groep van negen giraffen vanuit een privéreservaat in Zuid-Afrika noordwaarts naar Malawi overgebracht. De vier andere giraffen werden overgeplaatst vanuit een privékudde in het Malawiaanse Nyala Park.

Drastisch afgenomen
Door beperking van hun leefgebied en door stroperij is het aantal giraffes in Afrika de afgelopen 30 jaar drastisch afgenomen. Hoewel het in Zuid-Afrika goed gaat met de giraffe en waar het beheer van nationale parken zijn vruchten afwerpt, had Malawi slechts een dozijn giraffes voorafgaand aan deze overplaatsing. Het is te verwachten dat de populatie zich de komende jaren kan vermenigvuldigen in Majete Wildlife Reserve.

Craig Hay, parkmanager Majete Wildlife Reserve, zegt desgevraagd tegen Lonely Planet: ‘Majete heeft de ideale leefomgeving voor de giraffe en biedt het wild in het algemeen de noodzakelijke bescherming. We hopen een gezonde populatie te vestigen om de biodiversiteit te vergroten en het toerisme te stimuleren. Zo kunnen we de economische waarde van Majete voor de lokale bevolking vergroten.’

giraffes

Non-profitorganisatie African Parks
African Parks werkt sinds 2003 samen met de DNPW en lokale gemeenschappen in Malawi. Meer dan 2.900 dieren zijn inmiddels naar Majete overgebracht om het ecosysteem nieuw leven in te blazen en een duurzame sociaaleconomische ontwikkeling te creëren. Leeuw, neushoorn, olifant en giraffe behoren tot de soorten die zijn teruggekeerd naar het nationale parkt, waar nu meer dan 12.000 dieren leven.