Meerderheid vliegpassagiers boekt het liefst ruim van tevoren

18 februari 2014

Uit onderzoek van reiszoekmachine Skyscanner onder 5000 internationale reizigers blijkt dat een meerderheid het liefst op veilig speelt als het aankomt op het boeken van een vliegticket.

Skyscanner onderscheidt vijf verschillende typen boekers:
• De gokker – dit type boeker gaat voor de beste prijs, ook als dat betekent wachten tot de laatste minuut en het risico lopen dat het ticket weg is.
• De op veilig spelende boeker – deze wil zo vroeg mogelijk boeken om zeker te zijn van plaats, zelfs als dat betekent dat de ticketprijzen nog omlaag kunnen gaan, want ze kunnen ook stijgen. Dit type boeker loopt niet graag risico.
• De vergelijkende boeker – neemt niet teveel risico, maar wil wel zeker zijn van een goede prijs. Als de prijs redelijk is of de prijzen gaan omhoog wordt er snel geboekt. Maar eenmaal geboekt blijft dit type dagelijks checken of de juiste keuze is gemaakt.
• De efficiënte boeker – heeft geen tijd en zin om prijzen te vergelijken, maar boekt gewoon wanneer dat uitkomt.
• De spontane boeker – is een relaxt type. Niet alleen in het boeken van een vliegticket, maar ook in de keuze van de bestemming. Als hij of zij een vlucht ziet met een goede prijs en de bestemming valt ook in de smaak wordt er geboekt.

Van deze vijf verschillende boekertypes ziet de meerderheid van de internationale reizigers (41,6%) zichzelf als de op veilig spelende boeker. Met 27,3% staat de vergelijkende boeker op een tweede plek en op de derde plek met 11,1% staat de spontane boeker. De reizigers herkennen zich het minst in de gokker (10,4%) en de efficiënte boeker (9,6%).

Ondanks de verschillen in de typen boekers hebben ze wel iets gemeen. De meerderheid gebruikt namelijk een mobiel apparaat om tickets te zoeken en inspiratie op te doen, maar het daadwerkelijke boeken gebeurt vaak via een desktop.

Linda Hoebe, Country Manager Nederland van Skyscanner, zegt: ‘Uit dit onderzoek blijkt dat de prijs bij het boeken van een vlucht niet altijd de belangrijkste factor is. Voor een meerderheid van de reizigers weegt gemoedsrust en voorpret blijkbaar zwaarder. Doordat wij prijzen van ticketwebsites en luchtvaartmaatschappijen vergelijken bieden wij deze groep de zekerheid op het moment van boeken de beste prijs te hebben. De vergelijkende boeker, maar ook de gokker hebben veel aan ons prijsalarm, dat de gebruiker attendeert op zelfs de geringste prijswijzigingen. Prijzen kunnen ook in de gaten worden gehouden met onze widget op de Android app.’

Over Skyscanner
• Skyscanner is een toonaangevende wereldwijde reiszoekmachine en biedt een zeer uitgebreide, gratis vluchtzoekservice evenals direct online vergelijkingen voor hotels en autoverhuur.
• Opgericht in 2003, ontvangt Skyscanner meer dan 25 miljoen unieke bezoekers per maand.
• Skyscanner is wereldwijd geoptimaliseerd en is beschikbaar in 30 talen.
• De hoog gewaardeerde gratis mobiele apps van Skyscanner zijn beschikbaar op de iPhone, iPad, Android, Windows Phone, BlackBerry en Windows 8 -apparaten en zijn meer dan 25 miljoen keer gedownload.
• Het particuliere bedrijf telt ruim 300 medewerkers en heeft zijn hoofdkantoor in Edinburgh met regionale kantoren in Singapore, Beijing, Barcelona en Miami.

Volg Skyscanner op Facebook (http://www.facebook.com/Skyscanner.nl) en Twitter (www.twitter.com/skyscanner_nl (http://www.twitter.com/skyscanner_nl>)