Meest populaire anti-jetlag technieken van de Nederlandse reiziger

26 november 2013

Recent onderzoek van reiszoekmachine Skyscanner onthult de populairste anti-jetlag technieken die worden gebruikt door de Nederlandse reiziger.

Van de 1000 Nederlandse reizigers die hebben meegedaan aan het onderzoek, gaf 35% aan dat ze op zijn minst één methode hebben geprobeerd om een jetlag te voorkomen.

Dat Nederlanders van de tijd zijn wordt in dit onderzoek bevestigd want de meest populaire techniek (38%) is het gelijkzetten van het horloge met de tijd van de eindbestemming. Zo kan het ritme alvast worden aangepast. Het eten van een lichte en gezonde maaltijd komt op de tweede plek (35%), gevolgd door zoveel mogelijk te bewegen en een frisse neus halen voor aanvang van de vlucht (31%).

Opmerkelijk is dat veel mensen proberen wakker te blijven tijdens de vlucht om een jetlag te voorkomen (28%), terwijl veel anderen juist proberen te slapen door hun toevlucht te nemen tot slaappillen (20%) of alcohol (15%). Het laten staan van alcohol om een jetlag te voorkomen is helemaal niet populair (6%). Homeopathische geneesmiddelen (7%), melatonine (11%) en anti-jetlag pillen (3%)behoren eveneens tot de minder populaire maatregelen in de strijd van de Nederlandse reiziger tegen jetlag.

Tony Gherardin, National Medical Advisor van de Travel Doctor-TMC, deelt zijn tips om op een effectieve manier een jetlag tegen te gaan:

‘Het meest ideaal zou zijn als we voor vertrek al beginnen met aanpassen aan de tijdzone van de bestemming waar we naartoe gaan. Dat betekent eten, slapen en rusten op hetzelfde tijdstip als je zou doen op de bestemming. Uiteraard is dit thuis en zelfs tijdens de vlucht niet altijd haalbaar.’

‘Wat goed werkt is om lichte maaltijden te eten en goed gehydrateerd te blijven. Vermijd zware maaltijden en alcohol. Betreffende slaappillen adviseert Tony dat ‘veilig gebruik van slaappillen of melatonine bij aankomst op de eindbestemming kan bijdragen om het lichaam te synchroniseren met de desbetreffende tijdzone.’

Anti-jetlag technieken Nederlandse reiziger

Meest populair

Techniek voor anti-jetlag

Ja, heb ik weleens geprobeerd

1

Horloge gelijkzetten met tijdzone

38%

2

Lichte en gezonde maaltijd eten

35%

3

Beweging/frisse neus voor vlucht

31%

4

Wakker blijven tijdens vlucht

28%

5

Stretch/oefeningen tijdens vlucht

20%

6

Slaappillen

20%

7

Alcohol drinken

15%

8

Melatonine

11%

9

Homeopathische geneesmiddelen

7%

10

Helemaal geen alcohol

6%

11

Anti-jetlag pillen

3%

 

Over Skyscanner

  • Skyscanner is een toonaangevende wereldwijde reiszoekmachine en biedt een zeer uitgebreide, gratis vluchtzoekservice evenals direct online vergelijkingen voor hotels en autoverhuur.
  • Opgericht in 2003, ontvangt Skyscanner meer dan 25 miljoen unieke bezoekers per maand.
  • Skyscanner is wereldwijd geoptimaliseerd en is beschikbaar in 30 talen.
  • De hoog gewaardeerde gratis mobiele apps van Skyscanner zijn beschikbaar op de iPhone, iPad, Android, Windows Phone, BlackBerry en Windows 8 -apparaten en zijn meer dan 25 miljoen keer gedownload.
  • Het particuliere bedrijf telt ruim 250 medewerkers en heeft zijn hoofdkantoor in Edinburgh met regionale kantoren in Singapore, Beijing, Barcelona en Miami.