Midden-Amerika presenteert ´Mayan Caribbean´

23 januari 2017

Guatemala en Honduras hebben ‘Mayan Caribbean’ als nieuw toeristisch initiatief gepresenteerd op de FITUR reisbeurs in Madrid. De landen streven ernaar om hiermee de haalbaarheid van duurzame ontwikkelingen in beschermde gebieden in kaart te brengen.

De zeven Midden-Amerikaanse bestemmingen van Central American Tourism Promotion Agency (CATA) bieden een grote variëteit aan zon- en strandtoerisme met een focus op duurzaam toerisme.

Focus op duurzaam toerisme
Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen Honduras en Guatemala. Een belangrijke bron van inkomsten, maar gelijktijdig een bedreiging voor de ontwikkeling van het Caribisch gebied. Reden genoeg voor het Wereld Natuur Fonds om samen met CATA, het Guatemalteeks Instituut voor Toerisme (INGUAT) en het Hondurees Instituut voor Toerisme (IHT) een initiatief op te zetten. Met dit initiatief draagt het toerisme bij aan de kwaliteit van leven, alsmede de bescherming van het natuurlijk en cultureel erfgoed van het gebied.

Start met twaalf projecten
In deze fase van het initiatief bestaan er twaalf projecten die bijdragen aan het duurzame toerisme. In zowel Honduras als in Guatemala zijn zes projecten uitgerold. Meest in het oog springende daarvan is bijvoorbeeld een wandeling door het tropische regenwoud en een rondleiding door het mangrovebos in Rio Dulce National Park in Guatemala. Ook visliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen door na een ambachtelijke visserij een kookworkshop te volgen, waarbij een ceviche van lokale producten op het menu staat.

Een ander bijzonder en lokaal project bevindt zich in het Nombre de Dios National Park in Honduras. Overnacht hier, back to basic, in een knus eco-lodge van Cabañas del Bosque met het tropische regenwoud en de Cangrejal rivier als achtertuin. Om het gebied te ontdekken biedt een groep jongeren uit de lokale gemeenschap verschillende Engelse tours aan, zoals een snorkeltour waarbij je op zoek gaat naar tropische vissen.

Consumenten bezoeken voor meer informatie: www.visitcentroamerica.com.