Mythes en verhalen rondom truffels

1 september 2008

Mythes en verhalen rondom truffels

Aan veel delicatessen worden graag bijzondere eigenschappen toegedicht of er gaan verschillende theorieën over de ronde. Zo is het ook met truffels. Maar in hoeverre berusten die verhalen op waarheid?

Istrië en dan vooral het groene binnenland, staat in het najaar in het teken van de truffel. En met de truffels komen altijd weer de verhalen. Zo worden aan de onooglijke knolletjes lustopwekkende eigenschappen toegedicht. Misschien stond de Romeinse mythologie wel aan de wieg van dit verhaal, aangezien in die tijd het ontstaan van de truffel werd verklaard uit een blikseminslag door de god Jupiter bij een eik. Deze Jupiter stond bekend als een onvermoeibare verwekker van vele nakomelingen, dus vandaar.
Hoewel mensen het blijven proberen, laat de truffel zich niet kweken. En dat is eigenlijk wel zo leuk. Evenals het feit dat ze voor mensen niet te zien zijn en al helemaal niet te ruiken. Bekend is dat bij de ‘jacht’ op truffels varkens of honden worden ingeschakeld. Verwarrend is dat er altijd verschillende redenen worden aangevoerd waarom er in de praktijk toch meestal gebruik wordt gemaakt van honden. Vaak gehoord is dat varkens truffels zelf veel te lekker vinden en de kans groot is dat ze ze zelf opeten. Helaas is het zo dat ook honden een truffel wel kunnen waarderen en ze in hun enthousiasme zelf opeten. Varkens zijn moeilijk te trainen is ook een vaak gehoorde reden. Varkens zijn echter uiterst intelligente dieren, die prima te trainen zijn. De meest logische verklaring is dat varkens zo lastig in de auto gaan, minder prettig ruiken en het houden er van omslachtiger is.
Dan zijn er nog steeds mensen die denken dat de witte truffel uitsluitend voorkomt in het Italiaanse Piemonte. En inderdaad wordt de witte truffel ook wel de Alba truffel genoemd, naar de gelijknamige stad in deze Italiaanse regio. Toch komen precies dezelfde truffels ook in Istrië voor, met precies dezelfde smaak en kwaliteit. Sterker nog, vele Istrische truffels worden in Italië als Alba truffel verkocht. Aan deze situatie lijkt wel een eind te komen met de spectaculaire opkomst van Istrië als culinaire regio.
De laatste mythe is dat truffels verslavend zijn. Dit kan alleen maar beaamd worden.

Meer informatie op www.istria.hr en www.gourmet-istra.com