Nederlanders hebben vooral reisstress om paspoort

3 juli 2012

Bijna de helft (46 %) van de Nederlandse reizigers vindt het paspoort het meest stressvolle element van hun reis, volgens een nieuw onderzoek van vliegticketzoekmachine Skyscanner

Meer dan 20.000 respondenten uit twaalf landen werden gevraagd welk onderdeel van de reis de meeste stress oplevert. Voor 46 % van de bijna 1500 Nederlandse respondenten blijkt het paspoort de grootste stressfactor te zijn, gevolgd door het zoeken naar een geschikte bestemming (20 %) en de luchthaven (19 %). Alleen in Rusland leveren de reisdocumenten eveneens de meeste spanning op, een logisch gevolg van het feit dat Russen voor veel bestemmingen een visum nodig hebben en bij de reis dus veel regelwerk komt kijken. In alle andere ondervraagde landen is het paspoort juist een van de minste bloeddruk verhogende elementen van de reis.

Linda Hoebe, Marketing Development Manager Skyscanner Nederland, reageert:
“Het is opvallend dat Nederland in dit onderzoek zo uit de toon valt. Een verklaring is waarschijnlijk de nieuwe regeling, waarbij kinderen niet meer in het paspoort van de ouders mogen worden bijgeschreven. Vanaf 26 juni moeten zij over een eigen paspoort of identiteitskaart beschikken om naar het buitenland te gaan en terug te komen. De marechaussee heeft aangekondigd geen nooddocumenten uit te schrijven voor kinderen die nog bij de ouders in het paspoort bijgeschreven staan. Aangezien naar schatting 240.000 kinderen nog niet beschikken over een eigen paspoort en het regelen ervan bij de gemeente lang duurt, kan dit zeker een bron van stress zijn.”

Stress om het vinden en vermoedelijk vooral het eens worden over een geschikte bestemming blijkt universeel te zijn, evenals gestress op de luchthaven zelf met de ellenlange rijen voor check-in en veiligheidscontrole. Waar Nederlanders niet warm of koud van worden, is het zoeken naar goedkope vliegtickets, terwijl dit bij veel landen op nummer 1 staat. Koopjesjagen is dus echt onze tweede natuur.

Meest stressvolle elementen van de reis volgens Nederlanders:

1. Paspoort en reisdocumenten (46%)
2. Kiezen van een bestemming (20%)
3. Luchthavens (19%)
4. Vakantiefinanciën (11%)
5. Accommodatie vinden (2%)
6. Reisdatum kiezen (1.5%)
7. Goedkope vliegtickets vinden (0.5%)

Meest stressvolle elementen van de reis volgens Internationale reizigers*:
 
1. Kiezen van een bestemming (30%)
2. Luchthavens (25%)
3. Goedkope vliegtickets vinden (24%)
4. Paspoort en reisdocumenten (9%)
5. Vakantiefinanciën (5%)
6. Reisdatum kiezen (4%)
7. Accommodatie vinden (3%)

In totaal 20.000 deelnemers uit Brazilië, Italië, Rusland, Duitsland, Nederland, Spanje, Zweden, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Filipijnen, India en Indonesië.