Negen monumentale hoogstandjes voor je India-reis

16 november 2018

Paleizen, forten, tempels, waterbronnen, stadspoorten; een keuze maken uit het aantal historische monumenten in India is bijna onmogelijk. Jet Airways doet een poging met negen waardige aanraders; van de usual suspects tot onbekende parels.

1. Taj Mahal must voor first-timers, Agra
Het allerbekendste en meest bezochte monument van India is zonder twijfel de Taj Mahal, dat niet voor niets tot de zeven wereldwonderen behoort. Voor first-timers in India een must-see. Met de bouw van het marmeren paleis werd in 1632 begonnen nadat Mumtaz, de vrouw van keizer Shah Jahan overleed. Beiden liggen er begraven. Goed om te weten: de Taj Mahal is extra fotogeniek tijdens de avondshows en is geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

India

2. Nederlands Bolgatty paleis, Kerala
Een van de oudste Nederlandse paleizen buiten Nederland is Bolgatty op Mulavukad (lokaal ook bekend als Bolgatty Island) in de stad Kochi. Het dateert uit 1744 en was ooit het onderkomen van de gouverneur in de tijd van de VOC, later werd het bewoond door de Britten. Toen India in 1947 onafhankelijk werd, kreeg het de functie van een historisch hotel resort. Nu geniet je er ook van een zwembad, 9-holes golfbaan en Ayurvedische behandelingen.

3. Bangalore Palace met 30.000 schilderijen, Bangalore
Jet Airways vliegt rechtstreeks op IT- en Tuinstad Bangalore dat een indrukwekkend aantal monumenten bezit. Van het Zomerpaleis van Tipoe Sultan, Vidhana Souddha waar de rechterlijke macht van Karnataka zetelt en Bangalore Palace. Dit 120 jaar oude paleis – geïnspireerd op de architectuur van Windsor Castle – heeft de mooiste tuinen en binnenin een collectie met 30.000 schilderijen en beeldhouwwerken.

India

4. Exceptionele waterbron Chand Bawri, Rajasthan
Chand Bawri is een ingenieus huzarenstukje uit de architectuurgeschiedenis. Dit minder bekende monument zorgde ervoor dat de inwoners van de Abhaneri-regio niet zonder water kwamen te zitten. De 13 etages tellende waterbron werd tussen 800 en 900 voor Christus gebouwd en is nog altijd een beauty om te zien.

5. Ommuurde stad Ahmedabad
De complete, ommuurde stad Ahmedabad is een recente (2017) toevoeging aan de 29 culturele UNESCO-sites in India. Deze stad uit de 15e eeuw, gesticht door sultan Ahma Shah, is een uniek voorbeeld van de architectuur uit de periode van de sultans. Een aaneenschakeling van traditionele huizen, typische straten, poorten, moskeeën en graven met het Bhadra Fort als hoogtepunt.

India

6. Grotten van Ajanta met 29 Boeddhistische tempels, Aurangabad
De grotten van Ajanta (Ajanta Caves) bestaan uit een serie van 29 boeddhistische tempels die samen een waar meesterwerk vormen bovenop een klif langs de Waghora-rivier. Negen eeuwen lang werden de ruimtes gebruikt door biddende monniken. Binnenin de grotten veel fraaie voorbeelden van boeddhistische kunst. Aurungabad ligt op een uur vliegen vanaf Mumbai, zes uur met de trein kan ook.

7. Historisch Lake Palace om in te slapen, Udaipur
In het hart van Pichola Lake ligt het spierwitte, in marmer opgetrokken Lake Palace op het eilandje Jag Niwas. In 1746 gebouwd door Maharana Jai Singh II en voorzien van prachtige tuinen, terrassen en fonteinen. Schilderijen, kristallen en houtsnijwerk zetten de toon in de kamers. Het beste van dit alles: je kunt er slapen nu dit paleis in het bezit is van Taj Hotels en te boek staat als luxe vijfsterrenhotel met 83 kamers om uit te kiezen.

India

8. Spooky Savoy Hotel, Mussoorie
Mussoorie, ongeveer 300 km vanaf Delhi, staat bekend als een mysterieuze plaats, mede door de boeken van de Indiase schrijver Ruskin Bond en het historische Savoy hotel waar het zou spoken. Ooit verbleven hier twee vrijgezelle dames/mediums: Frances Garnett-Orme en Eva Mountstephen. Frances overleed op mysterieuze wijze. Eva werd gearresteerd maar vanwege gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. Nog altijd schijnt Frances’ geest er rond te waren. Feitje: Agathie Christie gebruikte het verhaal voor haar boek The Mysterious Affair at Styles.

9. Rode Fort inclusief streetfood, Delhi
Eenmaal in Delhi zetten veel toeristen koers naar het Rode Fort, tussen 1638 en 1648 gebouwd als paleisfort toen de vijfde Mogol keizer van India de hoofdstad verplaatste van Agra naar Delhi. Extra leuk vanwege de vele streetfood stalletjes en markten in de buurt. Combineer het met een minder bekend monument: dat van Agrasen ki Baoli, een trappenbron van ruim 600 jaar oud waar – zo wil het verhaal – mythische djinns wonen, wezens die wensen in vervulling laten gaan.