Negen toffe Toronto tips

4 april 2019

Citytrip naar heerlijk Toronto in Canada? De CN Tower, het Distillery District en het Royal Ontario Museum zijn wel bekend, maar het Poop Café en het ondergrondse PATH-systeem ken je wellicht nog niet. Daarom: 9 waanzinnige, wat minder bekende tips voor Toronto waar je met Jet Airways in 8 uur vanaf Amsterdam rechtstreeks naartoe vliegt.

Suppen naar de Toronto Islands
Aan de stadse drukte ontsnappen? Pak de ferry en zet een kwartiertje later voet aan wal op de Toronto Islands. De plek om te fietsen, te picknicken en te zonnen op stranden als Centre Island Beach en Ward’s Island Beach. Nog leuker: stap in een kano of op een SUP-board en vaar eigenhandig naar de eilanden. Bij Toronto Island Sup huur je een board, maar ze organiseren ook eco-tours, SUP-yoga en Adult camps waarbij je een nacht op de eilanden verblijft.

Geheimtip voor verborgen cafés
Altijd leuk: een verborgen bar, ook wel bekend als ‘speakeasy’. Van die plekken die je niet zo maar vindt, maar via-via hoort. Zo is daar de Vatican Gift Shop in Leslieville dat een winkeltje met religieuze spullen lijkt, maar ondertussen een speakeasy is met livemuziek, bier, cocktails en pizza. Of wat te denken van Bar Batavia, een ‘late night’ cocktailbar met een Nederlands tintje waar ze snacks als saté en kroepoek serveren. Een roodverlichte trap wijst de weg.

Vintage-adresjes om uitgebreid te neuzen
Toronto is een beetje het hippe zusje van New York, maar dan zonder de ‘fast life’. Net als de Big Apple is het een uitstekende stad voor vintage finds. Goede tweedehandsjes zijn helemaal in en dus zet je koers naar de wijk Ossington en de kleurrijke Kensington Market. Bij de laatste vind je bijvoorbeeld Space Vintage shopping, maar ook People’s Champ Vintage in Dundas West mag er zijn. Space is sterk in jurken en schoenen, Champ is de plek voor goede vintage sportgear.

Ondergronds dwalen via PATH
Ontdek eens Toronto’s PATH-systeem, een 30 km lang ondergronds netwerk ‘downtown’ met paden die ruim 1000 winkels, 7 hotels en 6 metrostations met elkaar verbinden. Onder meer de gidsen van Buzz Tours nemen je mee langs de highlights van de stad te zien via PATH. Van de CN Tower, Maple Leaf Square, Royal York Hotel tot Yonge Dundas Square. Tegelijkertijd vertellen ze over de geschiedenis van de stad en verklappen de leuke plekjes.

Café met een grote boodschap: Poop
Als je dol bent op de poop emoji, niet vies bent van wat wc-verhalen en houdt van heerlijk ijs, dan mag je het enige echte Poop café in Toronto niet overslaan. Een normale hang-out, maar met een vette knipoog naar iets wat we allemaal dagelijks doen maar liever niet over praten. De teksten op de muren helpen je een handje op weg: ‘We’re so stinking cute together’. De ijsjes en desserts zijn vermaard en worden geserveerd in mini-toiletpotten.

Instagram- & shoespot: The Vog Vault
Op 686 Queen St W is de schoenenwinkel van de Canadese ontwerper John Fluevog gehuisvest. Met achterin een ‘illusion room’, een kamer met een optische illusie waar je fraaie Instagrammable foto’s maakt. Al zittend op een grote love seat tussen de boeken wordt de zwaartekracht getart. Voor een niet zo alledaags kiekje als Toronto-souvenir. De entree is gratis.

B&B op een boot of glamping in hartje stad
Aan geweldige slaapadressen geen gebrek in Toronto. Zo zijn het sublieme hotel The Drake of het minimalistische The Ocho aanraders. Maar als je iets in de ‘ongewone’ categorie wenst, kijk dan bij Making Waves Boatel. Een drijvende B&B in de haven met zicht op het Ontariomeer en Toronto’s skyline. Een andere optie is kamperen in hartje stad bij Glen Rouge Campground op 7450 Kingston Rd, voor een outdoor avontuur in de Canadese metropool. Een eigen tent meenemen kan, maar sinds kort verhuren ze ook glampingtenten met alles d’r op en d’r aan.

Wijn voor ijskonijnen: drink Ice wine
Voor deze laatste tip moet je in de wintermaanden naar Toronto. Dan staat Ice wine op het menu, een soort zoete dessertwijn gemaakt van bevroren druiven. De Niagara-regio in Ontario is de grootste producent van dit type wijn en veel wijngaarden organiseren tours en proeverijen. Rijd bijvoorbeeld naar Peller Estates Winery & Restaurant in Niagara-on-the-Lake en combineer dit met een bezoek aan de indrukwekkende Niagarawatervallen voor en top Toronto-ervaring.

Boutique festival aan de oevers van Lake Ontario
Zomer = festivaltijd in Toronto! Om te beginnen met het Luminato Festival, van 7 tot en met 23 juni 2019. Het biedt je de beste theatervoorstellingen, muziekoptredens en dance-acts kriskras door de stad. Of wat te denken van Dreams Festival, een boutique festival voor electronic music fans op East Island, aan de oevers van het Ontariomeer. Op 29 en 30 juni 2019 met onder meer sets van Paul Oakenfold en Oliver Heldens.