Nieuw: 5-daags Barbados Independent Film Festival (BIFF)

15 december 2016

Het jaar 2017 begint op Barbados met het nieuwe Barbados Independent Film Festival (BIFF). Van 11 tot en met 15 januari presenteert het BIFF een fijne selectie films en documentaires over de kracht van de mensheid, de toekomst en het milieu. Onder meer Andrew McCarthy, acteur (St. Elmo’s Fire), schrijver en regisseur (Orange is the New Black) is jurylid.

Het allereerste Barbados Independent Film Festival heeft een uitgebalanceerd programma met korte- en lange films en -documentaires uit de hele wereld. De nadruk bij het BIFF ligt op feature-length films (meer dan 40 minuten lengte) en narratieve films die de kracht vieren van de mensheid om tegenslag te overwinnen, naast milieudocumentaires en korte avonturendocu’s en films (5 tot 20 minuten) over onze oceanen.

Festivallocatie: Barbados Museum & Historical Society
De ommuurde tuin van het historische Barbados Museum & Historical Society, een voormalige 19e-eeuwse Britse militaire gevangenis, is het kloppende hart van het festival. Hier en in nabijgelegen locaties komen filmmakers, regisseurs en acteurs samen, worden films vertoond, zijn workshops voor publiek en geven makers en non-profitorganisaties toelichtingen op producties.

Greep uit filmaanbod: van A Plastic Ocean tot A Caribbean Dream
Beyond Glory van Larry Brand opent het Barbados Film festival, met acteur Stephen Lang als gast. Het is een documentaire/performance film over Langs’ eenmanstoneelstuk, dat een ode is aan acht militairen die de Medal of Honor ontvingen.

Een andere eyecatcher is A Plastic Ocean van Craig Leeson. Over een vier jaar durende reis langs 20 locaties op de wereld door regisseur Craig Leeson en free diver Tanya Streeter, om de fragiele staat van onze oceanen vast te leggen. Zo ontdekten ze, samen met onderzoekers, dat er in de Grote Oceaan meer plastic zit dan plankton.

Ook gericht op het milieu is Catching the Sun van Shalini Kantayya. Een werkloze Amerikaan, een Tea Party activist en een Chinese handelaar in zonnepanelen zijn in de race voor een toekomst met schone energie. Wie wint en wie verliest de strijd om de macht in de 21e eeuw? Met discussie over het gebruik van zonne-energie op Barbados.

Tot slot is er aandacht voor A Caribbean Dream van Bajan schrijver en filmmaker Shakirah Bourne. Een fantasy/dramafilm gebaseerd op Shakespeare’s a Mid-Summer Night’s Dream die gefilmd op Barbados.

BIFF juryleden, onder meer:

  • Andrew McCarthy (BIFF jurylid – Feature Films), regisseur, award winning reisjournalist en acteur.
  • Nancy Rosenthal (BIFF jurylid – Environmental Films), oprichtster en Executive Director van het New York WILD Film Festival.
  • Andrè Miller (BIFF jurylid – Environmental Films/Shorts) is marine-bioloog en eigenaar van PADI-duikschool Barbados Blue.
  • Flo Stone (BIFF jurylid – Environmental Films), oprichtster van het

jaarlijkse Washington DC Environmental Film Festival.

Meer informatie over het Barbados Independent Film Festival op http://www.barbadosfilmfest.org/

Algemene toeristische informatie over Barbados is te vinden op http://www.visitbarbados.nl/ of http://www.visitbarbados.be/ Facebook www.facebook.com/BarbadosNL